Så skete der noget: Smittestop-app har fundet otte coronasmittede på en uge

Efter at myndighederne erkendte og rettede fejl i Smittestop, er appen tilsyneladende begyndt at virke efter hensigten.

Smittestop er Danmarks officielle corona-app og har til formål anonymt at registrere, hvem du har været tæt på. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det tog tre måneder for Smittestop-appen at finde frem til 16 coronasmittede.

Men tilsyneladende er appen nu for alvor begyndt at fungere, efter at NetCompany, der udvikler appen, har erkendt og rettet en fejl.

På blot én uge her i oktober er otte personer testet positive for coronavirus, efter at de havde tilkendegivet, at en besked fra Smittestop-appen var skyld i, at de blev testet.

Inden da var det tilfældet for 16 personer på tre måneder, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Det tyder på, at appen er begyndt at virke bedre, mener Christian Wejse, der er epidemiologi ved Århus Universitetshospital:

- Det ser da unægtelig lidt ud, som om den er blevet bedre til at fange de smittede. Det tyder på, at effektiviteten er blevet bedre med forbehold for, at de tal kan variere meget fra uge til uge.

Kolleger fik ikke besked om smittefare

DR kunne i sidste uge fortælle, at en fejl i appen har betydet, at venner, kolleger og familiemedlemmer ikke har fået de advarsler, de skal have gennem appen.

En fejl, der har været der, siden appen udkom i juni. NetCompany ønsker dog ikke at kalde det en fejl, men i stedet løbende tilretning af appen.

Smittestop har som sit eneste formål anonymt at registrere, hvem du har været sammen med, så man kan advare dem, hvis man bliver smittet med coronavirus.

Appen har kostet 20 millioner kroner at udvikle. Og med 16 fundne smittede frem til sidste uge svarede det til 1,25 million kroner per smittekæde, appen har brudt.

Med de nye tal ser det regnestykke nu noget pænere ud.

Men det er opmuntrende, at appen ser ud til at virke bedre, mener Christian Wejse:

- Hvis man siger, at appen fandt 16 smittede på tre måneder, er det cirka en per uge. Nu er det så otte per uge, den har fundet den seneste uge. Så er den jo blevet noget mere effektiv.

- Men det kan også afspejle, at den gør noget af det, som det manuelle opsporingsarbejde ellers har stået for, siger han.

Matematikprofessor: Fejl har haft betydning

Der kan være mange grunde til, at appen tilsyneladende har fået succes den seneste uge, forklarer Viggo Andreasen, der er matematiklektor på Roskilde Universitet.

Ikke mindst udbredelsen betyder enormt meget for, hvor effektiv den er, siger han.

I dag har appen 1,6 millioner downloads. 1. september var tallet omkring 1,2 millioner downloads.

Det, at flere har appen på telefonen nu, kunne derfor være en mulig forklaring på, at den pludselig finder så mange smittede.

Men, siger han efter at have regnet på det:

- Kun halvdelen af denne her stigning skyldes, at appen er blevet mere udbredt. Resten skyldes fejlen. Så det har en betydning, at de har rettet fejlen, siger han.

Med et groft regnestykke kommer han frem til, at appen de første tre måneder har fundet 1 ud af 1.000 af de danskere, der er blevet testet positive.

Her den seneste uge har det været 3 ud af 1.000, der er blevet opdaget – altså en tredobling. Og dét gør en forskel, mener Viggo Andreasen:

- Selvom tallene ser små ud, så er de det faktisk ikke. Jeg synes, at det viser, at appen stadig har mulighed for at gøre en stor forskel, siger han.

Det skyldes ikke mindst, at de smittede, appen kan finde, er endnu mere værd for smitteopsporingen, fordi de formentlig bliver fundet, før de udvikler symptomer:

- Dem, der bliver fundet gennem appen, bliver fundet tidligt. Det siger vores logik. Dét at finde et tilfælde tidligt, betyder, at man skal betragte det to til fire gange så godt som at finde et tilfælde, der først skal udvikle symptomer, siger han.

NetCompany: Den fanger mange flere

André Rogaczewski, der er CEO i NetCompany, der udvikler appen for Sundheds- og Ældreministeriet, erkender, at fejlen i appen kan have haft betydning:

- Ja, det kan det godt. Vi har gjort appen mindre konservativ i forhold til advisere kontakter. Nu er det kun tal fra en uge, og der er et stort mørketal, men bevægelsen (i tallene, red.) er interessant: Den adviserer flere.

Er de her tal ikke beviset på, at I ikke har lavet den her app godt nok fra starten af?

- Jo, det kan du godt sige. Du kan altid sige, at appen ikke var god nok fra starten af. Den er forhåbentlig bedre om en uge, og om en måned er den endnu bedre. Der er ingen tvivl om, at der er flere og flere, der oplever, at de bliver adviseret, og at det er er ægte smittekæder, vi bryder.

Magnus Heunicke (S), sundheds og ældreminister har ikke haft mulighed for interview, men fra Sundheds og Ældreministeriet opfordres der til at læse tallene med forsigtighed:

- Tilretningen af appen kan derfor være en medvirkende til det stigende antal i uge 40, om end den fulde effekt af tilretningen først forventes senere.

- Stigningen kan dog også skyldes en stigning i antallet af smittede i samfundet og dermed melder sig smittet i appen samt et generelt højere download-antal. Derudover er der en række metodiske usikkerheder i anvendelse af tallene fra coronaproever.dk, som også kan forklare udsving i tallene.

Opdateret 9.33: Skriftlig kommentar fra ministeriet tilføjet.