Det konservative byrådsmedlem i Frederiksberg Kommune Nikolaj Bøgh (K) deltog sidste mandag i møde i By- og Miljøudvalget, hvor han var smittet med coronavirus uden at vide det.
Da han tre dage senere fik besked om, at han var blevet smittet med den farlige virus, meldte han det straks ind i appen Smittestop.
Det gjorde han, så de personer, han havde været i kontakt med, ville få besked om, at de kunne have været blevet udsat for smitte.
Hermed ville Venstre-politikeren Jan E. Jørgensen, der sad ved siden af ham til mødet, og som han spiste frokost med, efterfølgende også få besked i appen om, at han straks burde lade sig teste.
Det troede Nikolaj Bøgh i hvert fald.
- Jan fik aldrig nogen besked fra sin smittestop-app, og jeg vidste, at han var meget optaget af, at man skulle bruge appen. Det havde han nemlig skrevet en klumme om i en avis, siger Nikolaj Bøgh og fortsætter:
- Jeg tænkte, at det var meget mærkeligt, at han ikke fik besked, for han var en person, hvor appen burde have givet besked. Når man tænker på, at vi har siddet relativt tæt på hinanden, så må han have været i risikogruppen for at være smittet, siger byrådspolitikeren, der også har fortalt sin historie til Berlingske.
DR har fået bekræftet forløbet af byrådsmedlem Balder Mørk (SF), der også var til stede på mødet.
Fejl i smittestop-app vokser
Nikolaj Bøgh er en af dem, der har oplevet en fejl i appen, som DR Nyheder i dag har beskrevet omfanget af - og som NetCompany, der står bag appen, nu har rettet.
Det sker, efter Sundheds- og Ældreministeriet i sidste uge erkendte, at appen ikke i alle tilfælde har givet beskeder om smittefare til dem, den skal.
I sidste uge lød det, at fejlen kun ramte de personer, man har været tæt på i lang tid, eksempelvis dem man bor sammen med eller er sammen med i for eksempel et døgn.
Det viser dog nu, at fejlen kan have ramt langt flere og også misset mere kortvarige kontakter i de mere end tre måneder, appen har været på markedet, fremgår det af et mailsvar, ministeriet har sendt til DR.
For eksempel kan fejlen også ramme eksempelvis kollegaer, klassekammerater - eller personer man sidder til møde med, som i Nikolaj Bøghs historie.
Årsagen til den manglende besked har formentligt været, at de to - udover det førnævnte møde - samme dag var til et andet møde. Her sad de på længere afstand af hinanden, og derfor har appen ikke ment, at Jan E Jørgensen skulle have besked.
Problemerne med Smittestop ærgrer epidemiolog, Christian Wejse, der ellers er fan af tanken bag Smittestop:
- Det er et problem, fordi der så er en masse smittekæder, der ikke bliver brudt. Formentlig er rigtig mange, der har været tæt på en smitsom person og potentielt blevet smittet, ikke blevet testet og dermed fundet, sagde Christian Wejse, der er epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital, tidligere i dag.
'Falsk tryghed'
Nikolaj Bøgh er skuffet over appen:
- Hvis appen ikke virker hver gang, så er det en falsk tryghed. Så beder man en helt masse mennesker om at downloade den og bruge den, men de får reelt ikke den sikkerhed, at der foregår den smitteopsporing, som det er meningen med appen, siger politikeren.
Appen har kostet 20 millioner kroner at udvikle og er blevet betegnet som et vigtigt redskab i kampen mod coronaepidemien.
Jan E. Jørgensen fra Venstre ryster også på hovedet over, at han aldrig fik besked i appen.
- Jeg har fuld forståelse for, at det er en svær teknologi, og ideen bag er rigtig genial. Men når den ikke virker, giver den en falsk tryghed og kan også betyde, at nogle er mindre forsigtige, end de ellers ville være, siger Jan E. Jørgensen, der udover sit byrådsarbejde også sidder i Folketinget for Venstre.
Venstre-politikeren blev ikke smittet med coronavirus, fortæller han.
Udvikler: 'Det er ikke en fejl'
Det er Netcompany, der har udviklet appen for Sundheds- og Ældreministeriet.
André Rogaczewski, NetCompanys administrerende direktør og stifter, mener ikke, der er tale om en fejl.
- Man kan altid diskutere, hvor perfekt noget skal være. Men jeg mener ikke, der er sket en fejl, sagde han tidligere i dag.
Kan du forstå, hvis det her får danskerne til at miste tillid til appen?
- Det kan jeg ikke forstå. For vi ved jo fra folk, der tager til test, at de har fået en advarsel fra nogen, de ikke ved, hvem er, sagde André Rogaczewski.
I Sundheds- og Ældreministeriet har man nu også taget et grundigt kig på appen, lyder det fra minister Magnus Heunicke:
- Appen skal hjælpe os endnu mere i de kommende måneder, hvor der fortsat vil være smitte i samfundet. Vi har nu tilrettet appen, så flere nære kontakter får besked, hvis de har været i kontakt med en coronasmittet, skriver ministeren i et skriftligt svar til DR.
Apple er ikke vendt tilbage på vores spørgsmål.
Indtil videre er der rullet en midlertidig løsning ud, mens en egentlig opdatering af Smittestop vil være klar inden for de næste uger.
Rettelse kl. 17.57: Tilføjet skriftligt svar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), som ved en fejl var udeladt i tidligere version af artikel.