Rumsonde i vildt fotoprojekt: Nu er en procent af gigantisk kosmisk atlas offentliggjort

Rumsonden Euclid skal affotografere universet. Planen er at lave historiens hidtil største billede af stjerner og galakser.

I videoen kan du se, hvor detaljeret det nye billede er.

Første del af det, der efter planen skal blive det største tredimensionelle kort over universet, er blevet lavet.

På kortet, som ESA netop har udgivet, kan man se stjerner i vores egen galakse, Mælkevejen, samt millioner af galakser, som ligger fjernt fra os. Og det er vel at mærke i en kvalitet, hvor man vil kunne se utrolig mange detaljer.

Du kan se en video af billedmaterialet øverst i artiklen.

Når kortet er færdigt, vil det rumme milliarder af galakser, som i nogle tilfælde befinder sig op til ti milliarder lysår væk. På det endelige kort vil man kunne se mere end en tredjedel af universet. Dermed vil det blive det største kosmiske tredimensionelle kort over universet, som nogensinde er lavet.

Det er Det Europæiske Rumagentur (ESA), der i samarbejde med Nasa i USA, laver det tredimensionelle fotografi. Kortet, der i alt vil tage seks år at lave, skal være med til at belyse, hvordan universet har udviklet sig.

I denne illustrationsvideo kan du se, hvordan det ser ud, når Euclid affotograferer rummet:

Samtidig skal projektet hjælpe med at forstå mere af mystikken, man ved foregår i rummet. Det gælder især det såkaldte mørke stof og mørk energi. De to mystiske forhold vender vi tilbage til senere i artiklen.

Kortet, ESA har udgivet, er en mosaik på 208 gigapixels og udgør altså kun én procent af, hvordan det endelige kort vil se ud. Billedet er taget i løbet af bare to uger fra det område af universet, som man kan se på den sydlige halvkugle.

Billedet udgør ifølge ESA, hvad der svarer til det areal på himmelen, som en fuldmåne fylder, hvis den ses fra Jorden.

Skal være med til at løse to af universets mysterier

Den danske astrofysiker og videnskabsformidler Tina Ibsen var en af dem, der selv fulgte med, da ESA udkom med billederne i går.

Hun fortæller, at billedet ud over blot at være utrolig flot også skal hjælpe med at give svar på nogle af de store spørgsmål om universet, og hvordan det fungerer.

Det kan det, fordi billedet kan vise os universet i tre dimensioner. Dermed kan man se, hvor langt galakserne i virkeligheden ligger fra hinanden, selvom de fra Jorden ses som naboer.

- Det svarer til, at vi her fra Jorden ser stjernerne i stjernebilledet Karlsvognen som nabostjerner. Men rummet er i virkeligheden ikke todimensionelt, men tredimensionelt, så selvom det i vores synsfelt ser ud til, at de ligger tæt på hinanden, så kan de ligge meget, meget langt væk fra hinanden, siger Tina Ibsen.

Hun fortæller, at det netop kan være med til at belyse, hvad mørkt stof og mørk energi er.

Det mørke stof, som egentlig burde hedde usynligt stof, da det ikke kan ses, påvirker galakserne, og hvordan de roterer om sig selv – også vores egen Mælkevej.

- Vi aner ikke, hvad det er, og hvordan det fungerer. Men det kan skyldes, at vi ikke helt ved, hvordan tyngdekraften fungerer. Eller det kan være partikler, som vi ikke ved, hvordan fungerer, siger Tina Ibsen.

Her ses Euclid, da den stadig befandt sig på Jorden. (Foto: © Valery Hache, Scanpix Denmark)

Det andet, som man forhåbentlig også kan blive klogere på, er den mørke energi, som får universet til at udvide sig i stigende tempo.

Her kan observationerne vise, hvordan universet vil udvikle sig i fremtiden, om udvidelsen bliver ved med at accelerere, så alt til sidst bliver revet fra hinanden, eller om universet måske trækker sig sammen igen.

Forvent ikke endegyldige svar

Selvom Euclid over de næste år vil bringe os tættere på sådanne svar, så skal vi dog ikke forvente, at mysterierne bliver løst lige foreløbig.

- Det kommer nok ikke til at give endelige svar, men det hjælper forskerne til at undersøge forholdene nærmere og måske kunne afvise nogle teorier, siger Tina Ibsen.

Euclid blev sendt ud i rummet i juli 2023. Første observationer, som rumsonden lavede, blev indsamlet i februar i år.

Euclid er 4,7 meter høj og 3,7 meter i diameter og befinder sig cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden. Missionen koster cirka ti milliarder danske kroner.