3, 2, 1, 0…
Sent i aftes satte en Falcon 9-raket kurs mod den internationale rumstation ISS efter en vellykket opsending. Med om bord er et stort dansk rumprojekt, ASIM, som DTU Space står bag.
- Jeg er enormt lettet. Jeg er simpelthen helt fantastisk lettet, siger Torsten Neubert, der er leder af rumprojektet, som er Danmarks hidtil dyreste.
Han vurderer, at projektet har været med til at sætte Danmark på verdenskortet inden for feltet.
- Mine amerikanske kolleger siger selv, at de nu skal til Europa for at gå til møder, lyder det begejstret fra Torsten Neubert.
Skal undersøge klima
Den danske astronaut Andreas Mogensen fulgte også opsendingen fra Cape Canaveral ved NASA’s Kennedy Space Center i Florida.
Han er en del af projektet, og skal vejlede kollegerne ude i rummet på ISS, når de skal gribe fat i opsendingen.
- Nu går den videnskabelige del i gang. Nu skal vi have data ned og have det analyseret, forklarer Andreas Mogensen.
ASIM, som den danske del af projektet hedder, kan tage avancerede røntgenbilleder af lyn og storme i rummet, og på den måde gøre os klogere på vores klima.
Tordenvejr indeholder nemlig vigtig viden om klimaprocesser. Undersøgelserne skal blandt andet kaste lys over hvilke processer i lynudladningerne, der skaber glimt af højenergetisk røntgenstråling og hvilken påvirkning, der kommer fra tordenstorme.
Lang og sej vej
Projektet har været 20 år undervejs, og det har været en lang og sej kamp for at få det danske rumprojekt fra tegnebrættet og ud i rummet. Det forklarer USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, der fulgte opsendingen.
- Det har været kompliceret, det har været dyrt og det har været bureaukratisk, men i går kunne man endelig se SpaceX-raketten sende Danmarks dyreste rumprojekt ud i rummet.
Projektet giver dansk rumteknologi en masse opmærksomhed, der i sidste ende kan give positivt afkast, når andre storstilede projekter skal søsættes.
- Det her viser, at Danmark kan være med i den helt store liga, og det vil få andre lande og store firmaer til fremover at se mod netop Danmark, forklarer Lillian Gjerulf Kretz.
Hvis alt går vel, når rumkapslen frem til ISS den 4. april.