Hollændere vil rydde Stillehavet for plastik - med hjælp fra Mærsk

Om få dage søsætter en hollandsk organisation et flydende system, som på fem år skal fjerne 50 procent af affaldet i Stillehavets store "plastiksuppe".

Tidligere har The Ocean Cleanup lavet et pilotprojekt med en 100 meter lang prototype af deres system i Nordsøen. (Foto: © Erwin Zwart, The Ocean Cleanup)

Det nordlige Stillehav er hjem for blandt andet spækhuggere, pukkelhvaler, søelefanter, rokker, oddere…

Og en enorm mængde af plastaffald, som bliver drevet sammen af havstrømme.

Plasten udgør en kæmpe trussel for havpattedyr, fugle og fisk. Og mennesker. For i sidste ende ender plasten i vores maver, når vi spiser fiskene. Og de økosystemer, som vi er afhængige af, bliver ødelagte.

Den åbenlyse løsning på plast-problemet ville være, at vi mennesker lod være med at forurene. Men noget tyder desværre på, at den løsning har lange udsigter.

Og den unge, hollandske opfinder Boyan Slat, har ingen planer om at vente.

Han står bag organisationen The Ocean Cleanup, som om knap en uge går i gang med at rydde op i "plastiksuppen", som forureningen populært kaldes.

Skal fjerne 90 procent

På fem år vil The Ocean Cleanup fjerne 50 procent af affaldet, og i 2040 skal 90 procent være væk.

Det skal ske ved hjælp af et 600 meter langt flydesystem, som kan samle omkring fem tons plast per måned. Maersk Supply Service, der hører under A.P Møller Mærsk, hjælper med at fragte flydesystemet de 1.200 sømil (omkring 2.200 kilometer) ud til plasten og overvåge systemet de første måneder.

Det u-formede system består af et flydende rør. Under røret hænger et tre meter dybt skørt, som bedst kan sammenlignes med kølergitteret på en bil. Røret sørger for, at systemet holder sig flydende, og at plasten ikke kan flyde over, mens skørtet indfanger plast, som er ned til få millimeter og op til flere meter.

Det hele drives frem af vind, bølger og havstrøm, og med nogle måneders mellemrum kommer et skib og tømmer systemet for al den opsamlede plast.

Der er monteret både lanterner og navigationsanlæg på systemet, så det ikke kolliderer med skibe.

Løsningen er dyr. Ifølge kritikere for dyr. Alene Mærsks bistand udgør 13 millioner kroner, og hele operationen koster, hvad der svarer til 157 millioner danske kroner.

Det er mange penge, men til gengæld er The Ocean Cleanup klar med systemet to år før planlagt, mens resten af verden leder lige så meget plastikaffald ud i havet i dag, som vi gjorde i går.

Se en video-forklaring af Ocean Cleanup-systemet her:

https://www.youtube.com/watch?v=O1EAeNdTFHU