Der blev sendt chokbølger gennem hele tech-verden, da OpenAI – virksomheden bag chatbotten ChatGPT - i fredags valgte at fyre deres administrerende direktør Sam Altman.
Hvad der helt præcis lå til grund for fyringen, ved vi ikke, men ifølge bestyrelsen i OpenAI skyldtes det, at Altman ikke "var ærlig i sin kommunikation".
Den udmelding har skabt et hav af forskellige teorier. En af de mere udbredte handler om en intern konflikt i OpenAI, der er opstået efter, at selskabet har gjort deres kunstig intelligens-teknologi tilgængelig for hele verden. Det fortæller Thomas Ploug, der er professor i AI- og dataetik ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet:
- Altman har presset på for, at man udvider kapaciteten. Men nogle i bestyrelsen har haft et risiko-perspektiv på AI (kunstig intelligens, red.) og de frygter, at Altman fremmer en fuldstændig-ude-af-kontrol-udvikling.
- Og det lyder som om, at de medlemmer af bestyrelsen, der har haft det synspunkt, har spillet en rolle i den her sag. Det er i hvert fald det, der spekuleres i lige nu, fortsætter Thomas Ploug.
Sam Altman, der var med til at grundlægge OpenAI i 2015, fik hurtigt en ny topstilling hos Microsoft. Men det varede ikke længe.
I dag kom det frem, at Sam Altman igen skal stå i spidsen for OpenAI. Samtidig tiltræder en ny bestyrelse. Kovendingen skete efter, at over 500 ansatte truede med at sige op på grund af den pludselige afskedigelse.
Blev anset som farlig
For at forstå den interne konflikt i OpenAI, skal vi spole tiden lidt tilbage.
Virksomheden blev grundlagt som en non-profit-organisation tilbage i 2015, hvor formålet var at skabe kunstig intelligens, der kan hjælpe mennesker.
Men i 2019 blev OpenAI også en kommerciel virksomhed. I dag har den oprindelige ejer, OpenAI nonprofit, to procent af selskabet, mens Microsoft har overtaget intet mindre end 49 procent efter flere milliard-investeringer.
Det har sat skub i udviklingen, og nu har OpenAI’s sprogmodel GPT opnået succes i hele verden. GPT er en teknologi, der kan skabe tekst ud fra eksisterende data på en måde, der minder om menneskeskabt tekst. Det er blandt den teknologi, der ligger bag den populære chatbot ChatGPT.
- Da man lavede forløberen til GPT3, besluttede man sig faktisk for, at man ikke ville gøre teknologien offentligt tilgængelig. Man vurderede, at det simpelthen var for farligt, da der var en for stor risiko for misinformation. Det har man sidenhen ændret syn på med ChatGPT, der er blevet gjort til folkeeje, siger Thomas Ploug.
- Men det betyder altså, at der i OpenAI’s DNA ligger en bekymring for, hvordan teknologien kan blive brugt. Og når man ved det, så giver det mening, at nogle bestyrelsesmedlemmer siger, at man lige skal klappe hesten i forhold til, at man bare uhæmmet udbygger den her facilitet, fortsætter han.
Ikke kun kommercielle interesser
Beslutningen om at fyre Sam Altman kom i kølvandet på lanceringen af en række nye værktøjer fra OpenAI. Blandt andet skal det nu være muligt for hvert enkelt bruger at lave sin egen skræddersyede ChatGPT.
Ifølge Thomas Ploug er det ikke nødvendigvis kun kommercielle interesser, der driver Sam Altman og den hurtige udvikling hos OpenAI.
OpenAI skriver på X, at de sammen med Sam Altman har indgået en aftale om, at han vender tilbage til OpenAI:
- Det kan også handle om en altruistisk mission om, at det her skal være folkeeje, siger han og fortsætter:
- Og man kan jo spekulere i, hvorfor så mange medarbejdere vil bakke ham op, hvis han udelukkende var drevet af kommercielle interesser. Sandheden er nok, at han er drevet af begge dele.
Situationen understreger, at virksomheder som OpenAI internt ikke kan sørge for, at tingene bliver reguleret korrekt, mener Thomas Ploug.
- For lige pludselig har man en masse konkurrenter, og så skal der tages hurtige beslutninger. Og man kan godt stadig sige, at man er lidt altruistisk drevet. Men pludselig går det stærkt, og så går det op for én, at der måske var noget, man skulle have reguleret eller ændret, siger han.