- Hvis jeg har brug for ro, så sidder jeg på TikTok. Når jeg skal i seng, er det TikTok. Når jeg vågner, er det Tiktok. På vej i skole i dag lavede jeg en Tiktok. Tiktok overalt, siger Lianna Riedel Frank.
Som så mange andre 12-årige er hun bidt af videotjenesten, der oprindelig hed Musical.ly og stammer fra Kina. Hun uploadede sin første video i januar 2019. Siden er det blevet til over tusind videoer og en følgerskare på over 10.000. Hun danser, kører på skateboard, springer trampolin - alene eller sammen med vennerne. “Jeg laver rigtig mange dansevideoer, for eksempel når jeg ikke falder", siger hun.
Hun har endda lavet en perleplade i skolen med et perfekt TikTok-logo og sit profilnavn, Lianna.Lilly.
DR's tech-korrespondent, Henrik Moltke, har besøgt Lianna og hendes mor for at høre mere om hendes brug af TikTok.
Masser af børn på platformen
Efter TikToks egne regler skal man være 13 år for at blive lukket ind. Men det går hverken Lianna eller hendes TikTok-venner særligt meget op i.
Og nye tal indikerer, at der da også er masser af danske børn på platformen: 4 ud af 10 danske børn mellem 9 og 14 år bruger tjenesten hver dag, viser nye tal fra DR Medieforskning.
Det kan vise sig at give den stormombruste danse-platform problemer, for det danske datatilsyn undersøger netop nu, om platformen har handlet ulovligt.
Det forklarer fortæller jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank.
- Udfordringen er, at i Danmark - hvis man er under 13 - så skal man have forældrenes samtykke til at komme ind på en informationstjeneste som TikTok.
Tilsyn: For nemt at komme ind i Tiktok
Ifølge Allan Frank har TikTok sendt et "fyldestgørende svar inden for fristen", som tilsynet nu er i gang med at gennemgå.
Men allerede nu vurderer Allan Frank, at spørgsmålet om, hvorvidt TikTok gør nok for sikre forældrenes samtykke, bliver centralt:
- Det kan selvfølgelig være, TikTok kan komme med en god forklaring. Men sådan som det umiddelbart ser ud, ud fra det materiale vi har set indtil nu, så gør TikTok ikke nok for at sikre sig forældrenes samtykke. Det er simpelthen for nemt at komme ind i TikTok-appen.
Forbrugerråd: TikTok hænger på den
Den opfattelse deler chefjurist hos Forbrugerrådet TÆNK Anette Høyrup:
- Det er kritisabelt, at TikTok henter så mange personlige oplysninger om så mange børn under 13 år, uden at forældrene er involveret. Så jeg mener faktisk ikke, de overholder vores databeskyttelseslovgivning, fordi de ikke indhenter det her konkrete samtykke fra forældrene, siger hun.
Det kan godt være, at TikTok har sat en grænse på 13 år, og at TikTok aldrig helt vil kunne forhindre snyd. Men som det er lige nu, løber TikTok fra sit ansvar, mener den erfarne jurist:
- TikTok har selvfølgelig ansvaret for at indhente samtykke fra forældrene, når de indsamler oplysninger fra børn under 13 år. TikTok hænger på den – de skal indrette deres system meget bedre, siger hun.
Hun foreslår, at TikTok laver et system, så forældrene bliver kontaktet via email og giver deres samtykke.
TikTok straffet for samme forseelse i USA
I 2019 gav amerikanske myndigheder TikTok en rekordstor bøde på godt 35 millioner kroner for netop at indsamle data om børn på under 13 år uden forældresamtykke.
Som en del af forliget indvilligede TikTok i at skabe en særlig tjeneste for børn under 13, der dog kun er tilgængelig i USA, og lovede at fjerne alle videoer uploadet af børn under 13.
Men ifølge en ny klage til den amerikanske forbruger- og konkurrencestyrelse, FTC., har TikTok ikke overholdt sine forpligtelser og blandt andet undladt at slette videoer, som børn under 13 har uploadet.
Også i Sydkorea har myndighederne for nylig slået ned og givet TikTok en bøde for at indsamle data om børn uden samtykke. Her bemærkede myndighederne samtidig, at TikTok ikke underrettede brugere om overførslen af personlige data til udlandet.
Ekspert: Snapchat, YouTube og Instagram gør det samme
Det er dog langtfra kun TikTok der har problemer med at sikre sig, at brugerne er gamle nok - eller har forældrenes samtykke, siger rådgiver i dataetik og medstifter af tænkehandletanken Dataethics Pernille Tranberg:
- For TikTok handler det om at få mange brugere. Derfor skal det være nemt. Det er det samme som Snapchat, Instagram og YouTube. Det er ’gratis’ – så du betaler med dine data - og de prøver at få så mange data som muligt ind.
Hun mener ikke, at TikTok handler mere uetisk end virksomhederne bag andre sociale medier, der henvender sig til børn.
- Det er klart, man skal ikke have målrettet indhold til børn derinde. Og det er det, der er meget uetisk ved Tiktok og Snapchat. At indholdet er målrettet børn.
Tallene fra DR's Medieforskning ser dog anderledes ud. Ifølge den seneste opgørelse, som DMA har udført for DR Medieforskning, bruger 48 procent af de ni til 14-årige TikTok i løbet af en uge, mens 41 procent af de 9-14-årige bruger TikTok dagligt. Til sammenligning var niveauerne i 2019 henholdsvis 29 procent og 20 procent.
Ifølge digital pædagog og stifter af DigiPippi Eva Fog, der har udgivet to rapporter om TikTok, er tallene større:
- Jeg vurderer, at halvdelen af børn på mellem syv og 13 er på TikTok, og at helt op til 70% af de danske brugere er under 13 år, siger hun.
Hun mener, at antallet af børn, der bruger platformen herhjemme, kan stige, men også at den seneste kontrovers, der har været i USA, betyder, at mange overvejer at skifte til Triller eller Instagram Reels.
Hvis Datatilsynet finder, at TikTok har handlet ulovligt, kan det få to konsekvenser, vurderer Eva Fog:
- Der vil ske det samme, som vi har set andre steder: Enten trækker TikTok følehornene til sig og trækker sig fra Danmark og Norden, eller også fortsætter de med at forbedre sikkerheden for børnene.