Der blev skrevet dansk rumhistorie, da Andreas Mogensen i 2015 blev den første dansker i rummet.
Og om få timer skrives der endnu et kapitel, når det største danske rumprojekt nogensinde, rumobservatoriet ASIM, opsendes fra affyringsrampen på Cape Canaveral i Florida.
- Jeg er sikkert lige så spændt som alle de forskere, der står bag projektet og har lagt rigtigt mange år i det her projekt. Det er nu, det skal lykkes, siger Andreas Mogensen fra Florida.
Det 314 kilo tunge observatorium sendes afsted til Den Internationale Rumstation, ISS, med en ubemandet Falcon 9-raket, og når affyringen sker klokken 22.30 dansk tid, er det kulminationen på næsten 20 års arbejde for danske forskere.
Det er DTU Space, der er videnskabelig leder af projektet, mens den danske virksomhed Terma leder den tekniske del. Projektet løber op i mere end 300 millioner kroner.
Hjælper til fra landjorden
Andreas Mogensen skal fra kontrolcentret i Florida deltage i arbejdet med at få ASIM sikkert frem.
Og det er vigtigt, for det danske projekt kan resultere i afgørende, ny viden på et område, som Andreas Mogensen selv har forsket i.
- Det skal studere de her kæmpe-lyn, og det kan give os ny viden om atmosfæren, som måske kan være med til at ændre vores opfattelse af for eksempel klimaet, fortæller Andreas Mogensen, der med et helt almindeligt håndholdt kamera fotograferede selvsamme lyn-fænomener, da han var opsendt til ISS i 2015.
Denne gang må han dog følge forskningen og fotograferingen af de voldsomme tordenvejr og lyn, der forekommer over skyerne i det alleryderste af atmosfæren, fra jorden.
For når det rumobservatoriet senere ankommer til ISS, sidder Andreas Mogensen klar i kontrolcentret hos NASA i Houston, hvorfra han skal guide astronauterne i at sammenkoble fartøjet til rumstationen.
- Jeg skal guide dem igennem tilkobningsprocessen, når de griber fat i fartøjet med en robotarm og derefter kobler det på rumstationen, forklarer han.
- Men jeg kunne godt tænke mig at være deroppe på rumstationen, når ASIM skal monteres.
Opsendelsen kan følges live på dr.dk fra klokken 22.15.