Silk Road: Skaber af skjult narkosite kendt skyldig i alle anklager

Den 30-årige skaber af narkomarkedspladsen Silk Road, blev i går kendt skyldig i samtlige anklagepunkter. Straffen kan være fængsel på livstid.

Sagen mod Silk Road-bagmanden har skabt protester blandt folk, der ikke mente, at Ulbricht kunne dømmes, når han blot havde skabt et website. Foto: John Marshall Mante/Scanpix (Foto: © John Marshall Mantel, John Marshall Mantel)

Sagen om narkohandelspladsen Silk Road og dens skaber, 30-årige Ross Ulbricht, fik i går sat et foreløbigt punktum, da han ved en domstol i New York blev kendt skyldig i samtlige anklagepunkter.

Straffens udmåling kommer først senere - men Ulbricht risikerer fængsel på livstid for sit engagement i Silk Road. Ulbricht har via sin advokat, Joshua Dratel, meddelt, at han påtænker at anke dommen.

Narkohandelspladsen Silk Road var en slags eBay for hårde stoffer og våben, og sitet eksisterede kun på det såkaldte mørke net. Her skal man have en særlig browser for at nå hen. Valutaen var den diskrete, digitale kryptovaluta, bitcoin. Den anonyme handel skete dog i fuld offentlighed.

Skyldig i det hele

De i alt syv anklagepunkter, som juryen efter en kort voteringstid fandt tilstrækkelig bevist, var blandt andet medvirkende til narkohandel og hvidvask af penge. En sag om Ulbricths påståede forsøg på at hyre personer til at udføre lejemord, kommer først for retten senere.

Sagen har kørt ved retten i New York i efterhånden nogle uger, hvor anklagerne har fremført et væld af beviser for, at Ulbricht var identisk med Silk Road-administratoren, der gik under peudonymet Dread Pirate Roberts.

Ulbricht blev anholdt på et lokalt bibliotek i San Fransisco i oktober 2013, efter at han netop havde åbnet sin bærbare computer og logget ind på Silk Roads administrator-side på Dread Pirate Roberts' brugerkonto. Her havde han netop påbegyndt en chat med den betjent, der under falsk identitet havde infiltreret sitet i over et år.

Anholdelser i Sverige

Lukningen medførte flere anholdelser blandt sitets pushere, heraf flere i Sverige.

På Ulbrichts computer fandt politiet en række belastende materiale, der har været fremlagt under retssagen. Blandt andet har Ulbricht ført notater over sine drømme for Silk Road-sitet, som han med tiden gerne ville udvide til også at omfatte en bank og meget andet.

Samtidig havde politiet undersøgt over 700.000 bitcointransaktioner, for værdier til over 100 mio. kroner, der var cirkuleret fra Silk Road til Ross Ulbrichts personlige bitcoin-wallet, der lå på hans PC.

Amerikansk politi har siden solgt fra af Ulbrichts bitcoin-beholdning, der over nogle omgange er røget på politiauktion.

Forsvarer pegede på anden bagmand

Ulbricht har tilstået at have skabt Silk Road, men har nægtet sig skyldig i anklagerne. Han har forklaret, at han hurtigt overlod markedspladsen til nye ejere, fordi han mente, at arbejdet med Silk Road var for stressende - og Ulbrichts forsvarer har, ganske usædvanligt, forsøgt at få hevet en helt anden person ind på scenen som den virkelige bagmand.

Denne person er den fallerede bitcoin-børs ejer Mark Karpeles, der i begyndelsen af 2014 gik konkurs med et brag med bitcoinbørsen MtGox. Karpeles er end ikke sigtet i sagen og har overfor blandt andet mediet Ars Technica afvist spekulationerne om, at han skulle være Dread Pirate Roberts.

Da politiet havde lukket Silk Road, bragede kursen på bitcoins i vejret, og en bitcoin, der før var få dollars værd, blev hen mod slutningen af november forrige år handlet for op mod 1.200 dollars.

Siden er kursen dog faldet igen, og står netop nu i 225 dollars. Kort efter dukkede en række Silk Road-kopier op, blandt andet Silk Road 2 og Black Market Reloaded. Flere af disse blev lukket i slutningen af 2014 i en stor, fælles aktion mellem FBI og Europol.