Manden bag narkohandelspladsen Silk Road drømte om at blive både bankdirektør, børsboss og ejer af en chattjeneste, der også skulle gå under varemærket Silk Road.
Det kom frem under onsdagens retsmøde i New York i USA, hvor sagen mod 30-årige Ross Ulbrict fortsatte onsdag med nye, bemærkelsesværdige detaljer. Ulbricht har indrømmet at have skabt Silk Road-markedspladsen men han hævder, at han gav den videre til nogle andre efter kort tid.
Nu viser hans dagbog, der er fundet på hans computer, at Ulbricht havde meget større planer for sit imperium. Silk Road skulle nemlig knopskyde til også at være en bank og flere andre ting, altsammen i ly af det anonyme Tor-netværk, hvor det er svært eller ligefrem helt umuligt at overvåge folk.
Næsten et filmmanuskript
Retssagen om Silk Road begyndte i sidste uge og udviklede sig allerede fra første færd til at være en næsten filmmanuskript-agtig oplevelse, hvor hovedpersonen - den veluddannede Ross Ulbrichtn - i øvrigt nægter sig skyldig.
Silk Road var en slags eBay for hårde stoffer, våben og andre ulovligheder, som kun eksisterede på det mørke net - altså den del af internettet, der kun kan nås gennem den særlige Tor-browser. Herinde foregik køb og salg af stoffer helt åbenlyst, mens betaling skete i den diskrete, digitale valuta bitcoin.
Hver gang en handel gik igennem, tog Silk Road-ejeren et gebyr på 10-12 procent af beløbet. Og det betød, at folkene bag Silk Road med tiden blev hovedrige og på et tidspunkt var gode for over en halv milliard kroner i bitcoins. Disse penge har amerikansk politi løbende solgt fra på auktioner.
Den daglig leder kaldte sig Dread Pirate Roberts, og denne person forsøgte på et tidspunkt at hyre lejemordere til at slå uønskede personer ihjel.
Chattede med en betjent
Ulbricht blev anholdt på et lokalt bibliotek i oktober, 2013, hvor han netop havde åbnet sin computer og var logget ind på en Silk Road-administratorside, hvor han, som Dread Pirate Roberts, chattede med den betjent, der i et år havde infiltreret miljøet omkring handelspladsen.
I sidste uge afgav denne betjent vidneforklaring, og Ulbrichts forsvarer begyndte straks at bore i, hvem politiet ellers havde haft i søgelyset. Det stod hurtigt klart, at forsvarets strategi var at udpege en anden person som Dread Pirate Roberts, og denne person viste sig at være en anden bitcoin-relateret personlighed, nemlig den franskfødte Mark Karpeles, der i begyndelsen af året gik konkurs med et brag under dramatiske omstændigheder med bitcoinbørsen MtGox. Tirsdag skred dommerne dog ind og bad forsvareren droppe at få vidnerne til at udpege andre mulige skyldige, medmindre vidnerne har førstehåndskendskab om dem.
På den computer, der blev beslaglagt ved anholdelsen, havde Ross Ulbricht gjort sig en række notater om, hvad han ønskede, at Silk Road skulle være. Oprindeligt havde han planlagt, at markedspladsen skulle hedde 'Underground Brokers'.
I dagbogen, som New York Times bringer passager fra, skrev Ulbricht blandt andet:
'Jeg arbejdede hele dagen, hver dag med at gennemføre transaktioner med håndkraft, håndtere fidusmagere, svare på beskeder, møde nye, sære mennesker gennem sitet og lære dem at kende.'
Silk Road 2 sag også på vej
Ulbrichts visioner fremgår også:
'Et brand, folk kan stole på og bakke op om. Silk Road chat, Silk Road børsen, Silk Road udlånsvirksomhed, Silk Road marked, Silk Road alting!', skrev han blandt andet.
Da FBI lukkede Silk Road opstod kun få måneder efter en kopi af sitet, kaldet Silk Road 2 - og ganske forvirrende kunne amerikansk politi forleden anholde endnu en af bagmændene bag Silk Road 2. En sag mod dem er nu også på vej, uafhængigt af retssagen om den første udgave af Silk Road.