Dansk kok udfordrer astronauterne: De får ekstra at snakke om

Kokken Thorsten Schmidt har designet et rummåltid, der pirrer smagsløgene og er sjovt og skørt.

Thorsten Schmidt (til venstre) og Andreas Mogensen har mødt hinanden og talt om, hvad måltidet kunne bestå af. Her får Andreas præsenteret et prøvemåltid - mums ... (Foto: © Thorsten Schmidt, Thorsten Schmidt)

Når Andreas Mogensen på fredag kommer op til rumstationen og skal drøne rundt om Jorden i en bane cirka 400 km oppe, har han en kulinarisk overraskelse med til sine otte astronautkolleger.

I sin bagage i Sojuz-fartøjet medbringer han dansk mad i plastposer og konservesdåser som såkaldt bonus-mad.

Måltidet består af en hovedret, en dessert og lidt sødt til kaffen, og det er udtænkt og lavet af kok og gastronomisk designer Thorsten Schmidt ud fra tanken om, at måltidets smag og form skal bryde med den gængse rummad med et pift af noget sjovt og skørt.

- I en meget kontrolleret hverdag, har vi behov for, at der sker noget uventet og positivt. Måltidet skal stimulere samtalen og gavne vores sociale nærvær, så det at spise er mere end bare ernæring, siger Thorsten Schmidt til DR Viden.

Oksespidsbryst, karamelrand og det søde punktum

Lad os tage menuen med det samme: Hovedretten består af mundrette stykker oksespidsbryst tilberedt sprængt (det vil sige, at det først har trukket i en saltlage og siden er kogt) med hvidkål, spidskål og løg vakuumpakket i aflange plastikposer, så astronauterne kan spise maden med deres lange skeer.

Fordi kødet er tilberedt på den måde, beholder det en lidt rødlig kødfarve samtidig med, at saltningen forlænger holdbarheden og får kødet til at smage af mere.

Desserten er karamelrand med vanille og rabarberkompot med lime - på dåse, og til kaffen har man forberedt lidt sødt og meget hemmeligt – space rocks, der som en spiselig form for asteroider skal få snakken i gang.

  • Andreas Mogensen har lidt sødt med til et aftensmåltid på rumstationen, ISS. Kok og maddesigner Thorsten Schmidt har udtænkt 'space rocks', der er chokolade med en overraskelse. (Foto: © Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab ©, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
  • Ni sådanne dåser har Andreas Mogensen med op på rumstationen ISS. Dåserne indeholder desserten: karamelrand med vanille og rabarberkompot med lime. (Foto: © Foto: Hanne Kokkegård - DR Videnskab ©, Hanne Kokkegård - DR Videnskab)
1 / 2

Individuelt tilpasset chokolade

Andreas Mogensen har flere gange udtalt sig meget forventningsfuld om netop det søde islæt, og Thorsten Schmidt glæder sig også til at se, hvad astronauterne siger til chokoladen, for Andreas Mogensen har lovet at dokumentere oplevelsen på video og fotos.

Nu vil Thorsten Schmidt selvfølgelig ikke tage spændingen ud af momentet, men:

- Vi tager røven på dem alle sammen. Hvert stykke er lavet individuelt til alle astronauterne med humor og iblandet lidt skørt. For mig er måltidet også noget med at skabe samtale og skabe dét der øjeblik, som man kan huske sammen, så måltidet bryder isen og skaber lidt sjov i en ellers meget planlagt hverdag, siger han med begejstring i stemmen.

Ni måltider steg til over 100

Thorsten Schmidt har altid interesseret sig for videnskab, så da muligheden for at få lov til at stå for bonusmaden til Danmarks første astronaut opstod, blev han fyr og flamme.

I februar mødtes han med Andreas Mogensen, hvor de talte om, hvad maden kunne være, og så gik han i gang.

Alt skulle dokumenteres over for de russiske myndigheder på grund af importforbud, ligesom både NASA, russernes rumorganisation Roscosmos og Andreas Mogensens arbejdsgiver, ESA – European Space Agency, skulle have adskillige prøvemåltider til gennemtest, så man var sikker på, at maden var sikker, og at indpakningen var godkendt.

- Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke bare var ni astronauter, jeg skulle lave mad til, men over 100 måltider, fordi NASA, russerne og ESA skal bruge 30-40 måltider hver til tests. Og alt skulle dokumenteres, så projektet blev større og større, forklarer Thorsten Schmidt.

Arla Food og ESA rørte også i gryden

Han fik hjælp af Arla Food, der gav ham fri adgang til deres laboratorium med autoklaveringsanlæg, så maden kunne blive steril.

Mejerikoncernen har erfaring med rummad og hjalp også med at få styr på emballage til rummaden, og ESA hjalp med praktiske ting som oversættelse af alle papirer til russisk og selve pakningen og forsendelsen af maden.

I begyndelsen af april var måltidet klart, pakket i konservesdåser og vakuumplastposer, og med en holdbarhed på seks måneder og en varmetolerance-grænse på 25 grader.

Flere ting måtte Thorsten Schmidt droppe, fordi alt skulle dokumenteres, og russerne kort inden deadline ændrede på, hvor længe maden skulle kunne holde, hvilket temperaturinterval den skulle kunne klare, og hvor meget væske, der måtte være i maden.

Det kostede forretten med sild, og friskrevet peberrod og et slags spiseligt tebrev med frysetørret krydderurter til hovedretten.

Vil undgå en forkølet smagsoplevelse

Men maden er nu alligevel godt krydret og saltet, forklarer Thorsten Schmidt, for ligesom når vi andre flyver, smager maden for astronauter i rummet, lidt som når man er forkølet.

- Som kok ved man, at 85 procent af det, vi siger, hører sammen med at kunne smage, sidder i næsen – altså aromastofferne. Da vi lavede maden, vidste vi, at den skulle smage rigtig kraftigt. Så hvis vi to smagte på det, ville vi sige: Huuuh – der skal da ikke mere salt eller krydderier i, siger Thorsten Schmidt.

Selve konsistensen (teksturerne) af maden er også meget vigtig, så han har sørget for at skære kødet ud i tilpas mundrette størrelser, fordi man bruger ske i stedet for kniv og gaffel.

- Men jeg har prøvet at gå til grænsen med kødet og prøvet at finde frem til størrelser på kødet, så astronauterne også føler, at de får bid og ikke bare mos, siger han.

TED Talks om rummad

I november er Thorsten Schmidt inviteret med til en konference, som ESA holder sammen med TED Talks, der er en non-profit organisation, der organiserer konferencer rundt om i verden med formålet at udbrede ideer, der er værd at dele.

Han er en af ni foredragsholdere, der skal inspirere 250 space-nørder, som han kalder dem. Han skal fortælle om sine tanker omkring mad på langvarige rummissioner:

-Du kan godt lave en pille og drikke noget vand, og så har du fået alle de proteiner og næringsstoffer, som du skal have. Men det at spise er mere end bare ernæring.

- Da jeg sejlede i militæret, var folk var lidt ligeglade med datoen; det handlede mere om før og efter skafning (måltiderne). Man snakkede om, hvad man skulle have at spise og glædede sig til måltiderne, siger han.

Tester kongstanken af på ISS

- Hvis man skal lave langvarige rejser ud til Mars, vil jeg foreslå, at man hjemmefra har pakket en lille overraskelse til besætningen, så den ved, at der sker noget uventet, og den har noget at glæde sig. Det skaber et øjeblik sammen, som besætningsmedlemmerne kommer til at tale om hele ugen, siger Thorsten Schmidt.

I første omgang prøver han jo altså kongstanken af på Andreas Mogensen og de otte andre besætningsmedlemmer på Den Internationale Rumstation, ISS en aften i begyndelsen af september.