VIDEO Skal dette elevforsøg med dansk astronaut ud i rummet?

Fysiklærer i Toftlund i Sønderjylland får sine 8. klasser til at lege rumforskere. De har udtænkt en stribe forsøg til Andreas Mogensen.

Forslaget til Andreas Mogensens rumeksperiment er udtænkt og udført af Rasmus Busager Hansen, Anders Holme Duborg, Søren Frydendahl Krab, Nickolai Terman Schultz & Steffan Skøtt Warberg fra 8.Y på Studenterkurset og Kostskolen i Sønderjylland - STUK.

Når Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, tager på sin første rumrejse til september 2015, sidder der nogle mennesker et sted i Danmark og glæder sig ekstra meget. Mens Andreas Mogensen er på Den Internationale Rumstation, ISS, skal han udføre et naturvidenskabeligt forsøg, som nogle mennesker i Danmark har udtænkt for ham. DR og astronautens arbejdsgiver, Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, har lavet en konkurrence om et rumeksperiment til Andreas Mogensen.

Rumfartsdrømme hos sønderjyske 8. klasser

Konkurrencen løber frem til 1. april 2015, og de to 8. klasser på Studenterkurset og Kostskolen i Sønderjylland, STUK, har sendt flere forsøg ind.

Fredag formiddag bliver ét af forslagene fra STUK vist i DR’s show klokken 10 med Andreas Mogensen i Koncerthuset, hvor publikum tæller næsten 1200 skole- og gymnasieelever, og hvor showet bliver vist direkte på dr.dk.

Rollemodel for elever – man skal ikke nøjes

Fysiklæreren i Toftlund, Bjarne Schou, fortæller til DR Viden, at han ser Andreas Mogensen som en rollemodel for eleverne.

- De kan se på ham og sige, at selv om man kommer fra Danmark, kan man godt gøre sådan noget, så de ikke stiller begrænsninger for sig selv i forhold til, hvad de kan blive, siger Bjarne Schou. - De kan se, at hvis man virkelig vil noget, kan man blive det. Og der er ingen tvivl om, at man skal have ambitioner for at nå så langt og blive astronaut. Der skal man ikke nøjes med at ville ét eller andet, siger han.

Konkurrence skal vække interessen

ESA har en klar mission om, at Andreas Mogensens mission skal gøre børn og unge interesseret i rumfart, for der er brug for masser af mennesker, der arbejder med job, der er relateret til rumfart.

Konkurrencen med rumeksperimentet er åben for alle i Danmark uanset alder, og der er blandt andet regler for, hvilke materialer, man må bruge i forslaget til Andreas Mogensen. Selv om Bjarne Schous elever senere i skoleåret skal undervises i rummet, har han lagt lidt ekstra undervisning ind i forbindelse med forsøgene, fordi han blev grebet af tanken om, at hans elever kan vinde og kalde sig rumforskere.

Svært at udtænke forslag

I undervisningen har Bjarne Schou brugt tid på at forklare om vægtløshed og vise videoer.

- Eleverne syntes, at det var lidt svært at skulle forestille sig forsøg i rummet, for hvad vil det sige at være i vægtløs tilstand? Og hvad kan man lave deroppe som er interessant?

Han håber, at Andreas Mogensens mission vil få flere unge til at vælge naturvidenskab. - Det er vildt interessant, at vi endelig har en dansker, der er blevet valgt ud som en af seks europæiske astronauter. Og det er måske en af de vigtigste ting, der er sket for Danmark inden for naturvidenskab i nogle år, siger Bjarne Schou.

En billet til rumstation? Nej tak

Bjarne Schou er selv meget fascineret af rummet, blandt andet den grundforskning man laver deroppe, og hvor man ind imellem reelt ikke ved, om det kan bruges til noget.

Mange rumfartsinteresserede drømmer selv om at komme ud i rummet. Det gør fysiklæreren fra Toftlund ikke.

- Jeg har højdeskræk, siger Bjarne Schou.

Showet med Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, bliver sendt direkte på dr.dk klokken 10 fredag den 19. december. Showet bliver bagefter lagt ud på dr.dk/rumrejsen.