Dansk astronaut sender Aalborg-satellitter ud i rummet

Når Andreas Mogensen næste år kommer op på rumstationen, venter to danske satellitter på at komme i kredsløb om Jorden.

AAUSAT5 satellit fra Aalborg Universitet til rystetest hos ESA
På billedet tester de to studerende fra Aalborg Universitet til venstre Michael Nauheimer fra AAUSAT4-holdet og til højre Anders Ellersgaard Kalør fra AAUSAT5-holdet satellittens solceller efter rystetesten på ESA's testcenter i Holland. Billedet er taget af Rasmus G. Sæderup / AAU Student Space, Aalborg Universitet. (Foto: © Rasmus Gundorff Saederup, Rasmus Gundorff Saederup)

Rystelserne er enorme, når en raket letter. Derfor tester man altid de ting, som skal op i rummet, inden de bliver lastet på en raket. I november var studerende fra Aalborg Universitet i Holland til ’rystetest’ med deres satellit, AAUSAT5, hos Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA. Satellitten skal til sommer sendes med en raket op til Den Internationale Rumstation, ISS. Og når Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, et par måneder senere kommer op på ISS, bliver én af hans opgaver at sende AAUSAT5 plus en satellit fra Aalborg-firmaet GomSpace, GOMX-3, i kredsløb om Jorden.

God erfaring for de studerende

Det er fjerde gang, at studerende fra Aalborg har fået ideen, designet teknologien, bygget og testet en såkaldt CubeSat på 10 x 10 x 10 cm.

- De studerende får en masse erfaring og lærer en masse ved at bygge det her, som de ellers ikke ville have fået i det virkelige liv, forklarer Jesper A. Larsen, der er projektleder for AAU Student Space, som rumfartsaktiviteterne kører under.

- I og med at satellitten skal virke, når den kommer op i rummet, har de studerende også en tendens til at være mere omhyggelige, siger han.

Samtidig betyder omstændigheder også lidt.

- Det er med til at gøre det lidt mere interessant, at det er den danske astronaut, der skal sætte den i kredsløb, siger Jesper A. Larsen.

Kredsløb i lav højde

Det bliver samtidig første gang, at Aalborg Universitet får sendt en satellit i kredsløb fra ISS. Det bliver i en højde af 400 kilometer.

De tidligere satellitter i 2003, 2008 og 2013 har været sendt op med raketter og sluppet i 800 kilometers højde. Satellitten skal i lighed med den seneste satellit fra Aalborg Universitet opsamle signaler fra skibe, så man kan kortlægge, hvor alle skibe i et område befinder sig. - Vi er spændt på at se, om kvaliteten af vores data bliver forbedret væsentligt, når vi opsamler dem fra lavere højde end tidligere. Om vi kan detektere alle skibe i et farvand, siger Jesper A. Larsen.

Sikkerhed i arktiske farvande

Søfartsstyrelsen samarbejder med universitetet om satellitterne, fordi styrelsen på sigt regner med at kunne bruge signalerne til at højne sikkerheden i de arktiske egne, hvor man i dag ikke har fuldt overblik over, hvor skibene sejler. Det kan få fatale menneskelige og miljømæssige konsekvenser, hvis fx skibe støder sammen eller rammer et isbjerg. Hvis man får fuldt overblik over alle skibe i et område, kan man advare skibene og på den måde undgå kollisioner eller komme skibene til undsætning meget hurtigt.

Satellit mangler stadig et par tests

Til januar rejser de studerende igen til Holland for at lave en ny test. For mens AAU-satellitten klarede testen fint, kunne en anden satellit ikke klare rystelserne, så man måtte afbryde rystetesten halvvejs inde.

Og til marts skal AAUSAT5 gennemgå en termisk vacuum-test, hvor man skal se, om den kan klare temperatursvingningerne i rummet fra minus 30 grader (natsiden) og op til 50 plusgrader (fuldt solskin). Derefter skal satellitten sendes til USA i en speciel transportkasse, og pakkes sammen med andre forsyninger, der skal med det private firma SpaceX’s Falcon9-raket til ISS i juni. Dermed er GomSpaces og universitetets satellitter klar til at komme ud og flyve, når Andreas Mogensen ankommer til ISS den 1. september.

Show: Tag med Andreas Mogensen ud i rummet

Fredag den 19. december 2014 er astronauten Andreas Mogensen gæst i et stort show i DR Koncertsalen mellem klokken 10 og 10:45. Der vil han fortælle mere om de ting, som han skal lave under sin mission til rumstationen.

Han leder også efter et rumeksperiment, som en eller anden med bopæl i Danmark har fundet på. Det kan du høre mere om i fredagens show. Showet bliver sendt direkte på dr.dk, og det bliver senere lagt ud på dr.dk/rumrejsen, hvor du også finder konkurrencereglerne.