Et vandhul i Greve på størrelse med en parcelhusgrund er blevet hjemsted for nilfeber-myggen 'Culex modestus'. Vandhullet ligger tæt på et villakvarter ved Greve Strand syd for København.
Det er første gang, at nilfeber-myggen er fundet så langt mod nord i Europa og så tæt på mennesker.
Myggen kan overføre virussygdommene West Nile-feber og afrikansk Usutu-virus fra fugle til mennesker, og det kan medføre hjernebetændelse, som man kan dø af. Der findes ingen vaccine til mennesker mod sygdommene.
DTU Veterinærinstituttets forskere har fundet nilfeber-myggen i forbindelse med deres overvågning af, om der kommer myg til Danmark, der potentielt kan smitte mennesker og dyr med alvorlige sygdomme.
Trækfugle med virus der kan overføres til os
Myggen er i sig selv harmløs, fortæller epidemiolog René Bødker fra Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet til DR Viden:
- Det er først, hvis der kommer trækfugle hertil sydfra, som er smittet med virusset, at det bliver farligt. Myggen er nemlig ligeglad med, om den stikker fugle eller mennesker, og den stikker både dag og nat.
I august fangede DTU Veterinærinstituttet på seks timer 330 nilfeber-myg ved vandhullet. Det svarer til, at man bliver stukket en gang i minuttet. Myggearten er væk nu, fordi det er efterår, men får vi en varm sommer næste år, kan der komme mange igen.
Miljøændringer mere end varmere vejr
Veterinærinstituttet har myggefælder fordelt ud over hele landet, men det er kun lokalt i Greve, at man har set myggen.
Så selv om myggen nok er kommer hertil på grund af varmere vejr i takt med klimaforandringerne, drejer det sig i Greve om miljøændringer, siger René Bødker.
- Hvis det kun handlede om varmere vejr, ville vi se myggen andre steder i landet. I det her tilfælde handler det om, at man har lavet nogle ændringer på stranden, som der er blevet dannet et vandhul, hvor myggen stortrives, siger René Bødker.
Svarer til 4-5 graders temperaturstigning
- Man er meget opmærksom på klimaændringer i dag, men man glemmer, at vi faktisk kan opnå endnu værre resultater på andre måder.
- Dét, at vi har fået nilfeber-myggen i Greve i et omfang, som man ser i Sydfrankrig, betyder, at vi har gjort noget, der er lige så slemt som 4-5 graders temperaturstigning ved at lave det her lille kunstige vandhul, siger han.
Ingen grund til panik
Hvert år er der små udbrud af West Nile-virus i Sydeuropa og Centraleuropa. DTU Veterinærinstituttet har tidligere fundet antistoffer mod West Nile-virus i trækfugle i Danmark, og det viser, at fuglene har været smittet med sygdommen på vej hertil.
DTU Veterinærinstituttet har informeret Greve Kommune om myggen i vandhullet. Og der er ingen grund til, at borgerne i Greve eller andre steder bliver bekymrede, siger René Bødker:
- Det vigtigste arbejde er allerede gjort i og med, at vi har konstateret, at myggen er i Danmark.
Danmark har handlemuligheder
På den måde har Danmark nogle handlemuligheder, som vi ikke havde før, fordi myndighederne nu ved, at den smittebærende myg er i Danmark.
Og så vil man kunne tage sine forholdsregler, hvis West Nile-feber og Usutu-virus nærmer sig Danmark.
- Og hvis nogen bliver syg, ved sundhedspersonalet, at personen kan være blevet smittet med nilfeber-virus, selv om vedkommende kun har opholdt sig i Danmark, forklarer René Bødker.
- Og så kan man undersøge patienten for virus og med det samme gribe ind stoppe myggene og forhindre, at flere smittes, siger han.
Hvad med vandhullet?
Umiddelbart er der ingen grund til at gøre noget ved vandhullet, fordi der ikke er nogen myg før næste sommer eller smittefare.
- Omvendt har vi fundet så mange myg ved det vandhul, at man bør tænke tanken, om der skal blive ved med at være myggelarver i det vandhul. Der ville det måske være en god klimatilpasning at gå ind og 'tage myggen ud', siger René Bødker.
Vejsalt, kemikalier og rendegraver
Der er flere muligheder for at stoppe myggene, hvis vi får et udbrud af virus.
Man kan hælde et læs vejsalt ned i vandhullet i Greve. Så dør myggelarverne. De kan ikke tåle meget salt, fordi de er tilpasset ferskvand.
Man kan også bruge særlige kemikalier, som andre lande bruger til at dræbe myggelarver med, eller man kan fylde vandhullet op med jord, forklarer René Bødker.
Opdagelsen af Culex modestus i Greve bliver om kort tid publiceret i tidsskriftet 'Journal of Vector Ecology'.