Varme storme sender temperatur i Arktis på himmelflugt

Varmen truer med at begrænse havisens i forvejen rekordlave udbredelse yderligere.

Havisen i Arktis nåede sin hidtil laveste udbredelse i 2016. 2017 kan meget vel sætte ny rekord. (Foto: © Nasa)

For fjerde gang på knap et år nærmer temperaturen i Arktis sig frysepunktet i vinterperioden.

Selvom det nok klinger varmt i de færreste ører, så er det præcis hvad, det er, set meget arktiske øjne. Alt, alt for varmt.

Havisens udbredelse i Arktis er nemlig på vej mod endnu en rekord i 2017. Og det betyder, at der formentlig vil være mindre havis end nogensinde før, når foråret i løbet af marts sætter ind, og isen har nået sin årlige, maksimale udbredelse.

Det vil i så fald være tredje år i træk, at havisen sætter rekord for minimal udbredelse.

Storm og varme bliver hyppigere

Lige nu hærger en kraftfuld storm Det Arktiske Hav. Udover vindhastigheder på op til 144 km/t medbringer stormen også mild luft, som får temperaturen til at stige med 10-15,6 grader de kommende dage.

Dermed kan temperaturen nå frysepunktet, og det kan være med til at begrænse havisens udbredelse yderligere. Eller sågar sætte den i bakgear, så isen begynder at smelte.

Noget, der normalt først sker i slutningen af marts eller starten af april.

Stormen over Nordatlanten er langt fra den første af sin slags. Både i 1986, i 1993 og så sent som i 2015 oplevede Arktis storme med lavere lufttryk end den nuværende (jo lavere lufttryk, desto voldsommere storm).

Men stormene er blevet hyppigere, og de er del af et mønster, hvor varme, fugtige luftmasser føres mod Nordpolen, forklarer meteorolog Ryan Maue til The Washington Post.

Ifølge Ryan Maue har stormen slået sig sammen med højtryk over Nordeuropa, og sammen fører teamet en angrebsbølge af mild luft gennem Bering- og Karahavene mod Nordpolen.

Alene siden november har temperaturen i Arktis nærmet sig frysepunktet tre gange, og vejret har vist sig fra alt andet end sin kølige side det seneste år.

Varmen slår alle rekorder

Udover rekorden i marts 2016, hvor havisen nåede sin laveste udbredelse for andet år i træk, havde isen også sin anden laveste udbredelse i efterårssæsonen nogensinde.

I november begyndte havisen sågar at svinde ind i en tid, hvor den ellers skulle brede sig, og foreløbige tal indikerer, at gennemsnitstemperaturen i nogle områder af Arktis var 1,7 grader over normalen.

Også på den norske ø-gruppe Svalbard slår temperaturen rekorder lige nu.

Her er der i dag målt temperaturer på op til 4.1 grader, mens temperaturen de fleste steder på det norske fastland ligger under frysepunktet.

Temperaturen i Svalbard plejer at være på omkring -16 grader på denne tid af året.

Ifølge et studie, der for nylig blev offentliggjort i tidsskriftet Nature, har der tidligere kun været 1-2 varmebølger, som dem Arktisk det seneste år har oplevet fire af, per årti.

Noget tyder altså på, at klimaforandringerne er begyndt at tage fast greb om det nordligste nord.