Der er sommerfugle i maven på danskeren Carsten Lillelund Pedersen. Han er lige kommet til Californien i USA, hvor han skal se raketflyet XCOR, der skal kunne flyve ud i Rummet. Et privat firma er ved at udvikle og bygge flyet, der skal stå færdigt i 3. kvartal i år.
Carsten Lillelund Pedersen og Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, har én ting til fælles: De har begge fra barns ben drømt om at blive astronauter og komme ud i Rummet.
Det er lykkedes for Andreas Mogensen, der skal på en 10-dages rumrejse 1. september som astronaut, og han skal udføre en række forsøg på Den Internationale Rumstation, ISS, 400 kilometer ude i Rummet.
Carsten Lillelund Pedersen får derimod opfyldt lidt af sin drøm ved at blive rumturist på XCOR. Det kan være, at han kommer ud i Rummet før Andreas Mogensen.
100.000 dollars for billetten
Carsten Lillelund Pedersen betalte i slutningen af 2013 100.000 dollars til nogle tidligere NASA-folk, der står i spidsen for raketfly-projektet. Sammen med 99 andre rumturister (founders) var han med sit billetkøb med til at sikre, at projektet bliver til noget.
Flyet er stadig under konstruktion, og i weekenden er der fremvisning af flyet nær Los Angeles, så støtterne kan se, hvor langt man er kommet.
- Jeg glæder mig vildt til at se det, røre ved det og dufte det. Hvis jeg kan komme til at sidde i cockpittet, vil det være super cool, siger Carsten Lillelund Pedersen til DR Viden.
Han er 45 år, IT-arkitekt og vant til eventyr. Her i foråret skal han fx forsøge at bestige Mount Everest.
100 kilometers højde
Der findes andre lignende projekter, hvor man er ved at udvikle og bygge raketfly, der kan bringe rumturister ud i Rummet, fx Virgins.
- Rummet begynder i cirka 80 kilometers højde, og XCOR flyver ud i 100 kilometers højde, så man får en fornemmelse af vægtløshed. Og det bliver fantastisk at se ned på Jorden, siger Carsten Lillelund Pedersen.
Carsten Lillelund Pedersen har valgt XCOR, fordi det er et to-personers fly, hvor han som 2. pilot også kan komme til at styre flyet i løbet af den time, som flyveturen varer fra start til slut, hvor man lander på hjulene i en almindelig lufthavn.
Forventer lidt forsinkelse
XCOR-raketflyet skal ifølge planen flyve op i lodret position med raketmotorer på fuldt blus i 3. kvartal i år fra opsendelsesbasen på Mojave Air & Space Port i Californien i USA.
Men Carsten Lillelund Pedersen forventer lidt forsinkelse.
- Jeg ved heller ikke, om jeg bliver den første i Rummet eller nummer 100, for der bliver trukket lod om rækkefølgen blandt os 100 founders, siger Carsten Lillelund Pedersen.
Se videoen på YouTube om XCOR
https://www.youtube.com/watch?v=3a-l1tb1rPg