VIDENSKABSBILLEDET Rumsonden Junos mission til Jupiter har ført overvældende billeder og nye mysterier med sig, som NASA har gjort tilgængelige.
Billederne viser en planet, der er ovenud kompleks og voldsom. Planeten byder på storme, der er er større end vores Jord og store cykloner ved polerne.
Den byder også på et magnetfelt, der både er dobbelt så kraftigt og langt mere ujævnt, end forskerne havde regnet med.
Men trods de livsfarlige betingelser er Solsystemets største planet også en utrolig smuk planet.
På billedet kan man se Jupiters sydpol. Billedet er taget i en afstand af 52.000 kilometer fra planetens overflade. De ovale særpræg er cykloner, der er op mod 1000 kilometer i diameter.
Oversprøjtet med viden hver 53 dage
Juno gik i kredsløb omkring Jupiter sidste år og skulle have kredset om planeten i ca. et års tid. Men det snævre kredsløb, forskerne havde planlagt, viste sig ikke at være muligt. Missionen vil derfor tage langt længere tid - formodentligt helt op til 2021.
Sondens nuværende kredsløb om planeten varer 53 dage, men det meste af tiden er sonden langt væk fra planeten. Hver 53. dage står forskerne dog på stilke, for i løbet af to timer krydser sonden fra nordpolen til sydpolen på planeten.
- Hver 53. dag styrter vi forbi Jupiter med en afsindig høj fart og bliver oversprøjtet med ny viden fra Jupiter. Og der er altid noget nyt imellem, fortæller Scott Bolton, der leder undersøgelserne fra Southwest Research Institute i San Antonio og fortsætter:
- Ved vores næste passage over planeten flyver vi direkte over et af de mest ikoniske særpræg i hele solsystemet - Jupiters Store Røde Plet.
Med de undersøgelser forventer forskeren, at man kommer til bunds i, hvad der egentlig foregår i det enorme århundreder gamle stormområde, der første gang officielt blev observeret i 1830, men måske allerede blev observeret i århundreder før. Stormområdet er anslået til at være 2-3 større end Jorden.
Junos næste passage vil finde sted den 11. juli.