I sidste uge tændte NASA-sonden Juno sine instrumenter og pegede dem ned imod planeternes konge Jupiter.
Resultatet var de første billeder nogensinde taget af planetens nordpol, og de første billeder af sydpolen siden Cassini-sonden fløj forbi i 2000.
Billedet af planetens nordpol viser storm-systemer og vejrfænomener, der ikke ligner noget, vi hidtil har set andre steder i solsystemet.
- Det første glimt af Jupiters nordpol ligner ikke noget, vi har set eller forestillet os før. Den er mere blå i farven end resten af planeten, og der er masser af storme. Men der er ingen breddegående bånd eller zoner og bælter, som vi er vant til, siger Scott Bolton, chefefterforsker på Juno ved Southwest Research Institute til NASA.gov.
- Det her billede er knap nok genkendeligt som Jupiter. Vi ser tegn på at skyerne har skygger, som muligvis indikerer, at skyerne er højere oppe end andre elementer.
Ingen sekskantet polarsky
Juno gennemførte den første af 36 forbiflyvninger den 27. august, hvor sonden kun var 4.200 kilometer fra Jupiters skydække. Billedet er dog taget fra en afstand på 78.000 kilometer.
Det måske mest overraskende ved det første billede af Jupiters nordpol er dog noget, som JunoCam slet ikke fangede, forklarer Scott Bolton.
- Saturn har en sekskant på sin nordpol. Og der er intet på Jupiter, der minder bare lidt om den. Den største planet i vores solsystem er i sandhed unik, og vi har 36 forbiflyvninger mere til at studere præcist hvor enestående, den er, siger Scott Bolton.
Saturns mystiske sekskantede skyformation blev opdaget af Voyager i 1981-82.
Sydpol med forbløffende sydlys
Udover det fantastiske billede af nordpolen, sugede Juno's otte videnskabelige instrumenter også store mænger data til sig.
Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), som det italienske rumagentur har leveret, tog også nogle interessante billeder af Jupiters polare regioner indenfor de infrarøde bølgelængder.
Optagelserne afslører varme pletter på planeten, som forskerne aldrig tidligere har set, samt et spektakulært lysshow på planetens sydpol.
- Selvom vi vidste, at de første infrarøde billeder nogensinde af Jupiters sydpol kunne fange planetens sydlys, blev vi forbløffet over at se det for første gang. Ingen andre instrumenter har nogensinde været i stand til at se det, siger Alberto Adriani fra JIRAM-holdet i en pressemeddelelse.
Forbiflyvningen sørgede også for nye optagelser af de spøgelsesagtige radiosignaler, som planeten udsender. Lyde, som har været kendt siden 1950'erne, men som aldrig er blevet analyseret fra så kort afstand.
Juno blev opsendt den 5. august 2011 og ankom den 5. juli 2016. Sonden er det fartøj nogensinde, der er rejst længst ved hjælp af solpaneler.
https://www.youtube.com/watch?v=i9TtSCkoERw