Forskere har gjort en stor opdagelse.
Man har nemlig opdaget, at der findes 10 gange så mange galakser som hidtil antaget. Men faktisk er det ikke den væsentligste nyhed, fortæller Anja Andersen, der er lektor ved Niels Bohr Instituttet i København og ekspert i rummet.
- For os astronomer betyder det, at vi nu har en bedre ide om, hvordan galakser bliver dannet. Siden Hubble-teleskopet blev bygget for 25 år siden, har vi været i tvivl om, hvorvidt galakser startede med at være store, for de er store i dag - eller om de startede med at være små. Det har vi haft en ide om, men nu er det gået fra at være en ide til fakta, siger Anja Andersen.
Hvad betyder det for os almindelige mennesker?
- Vi har nu en bedre forståelse for den historie i universet, som vi selv er en del af, og hvordan det hele er startet. Og det er jo dybest set det spørgsmål, vi som mennesker hele tiden går og stiller os: Hvad er meningen med livet, og hvorfor er vi her?
Hvad kan vi bruge den her nye viden til?
- Helt konkret er det her et skridt på vejen til, at vi kan skrive historien om, hvordan alle de atomer, der er i universet i dag, er blevet dannet. Hvor kommer de atomer, som din krop er opbygget fra? På den måde er det en måde at forstå dig selv helt nede på atomar plan. Så kan folk tænke, hvad de kan bruge det her til? Men vi vil gerne forstå verden omkring os, for den viden, vi får fra det, kan vi bruge til at gøre verden omkring os bedre.
Hvad er det - helt forklaret med ord alle kan forstå - der er opdaget?
- Vi har opdaget, at der findes små galakser, kaldet dværggalakser. Hvis man har noget bygget af legoklodser og kigger på det fra stor afstand, kan man have en teori om, at det er legeklodser, men når man kommer tættere på og skiller dem ad og kan se den enkelte legeklods, kan man dermed bedre forstå, hvordan det store hus er bygget. Så man kan sige, at vi nu har fundet de legoklodser, som vores galakse, Mælkevejen, er lavet af. Og nu kan vi begynde at studere de enkelte klodser, om de har to, fire eller seks knopper, og hvor mange skal der til for at lave de enkelte huse. Og så vil vi også kunne forklare, hvorfor de enkelte galakser ser forskellige ud, for det kan have noget at gøre med de muligheder de havde, da de blevet opbygget.
Løser gåden om Mælkevejen
Hvordan kan viden om flere galakser, give mere viden om, hvordan vi er opstået?
- Den nye opdagelse er med til at løse gåden om den slags galakse, som Mælkevejen er. Den er nemlig en spiral-galakse med spiral-arme. Fordi vi nu ved, at den er dannet af en masse små galakser, kan vi forklare, hvordan de spiral-arme er opstået. Og vi kan også konstatere, at spiralarme er et forbigående fænomen. Vi som mennesker findes og lever på et tidspunkt i universet, hvor spiral-arme dominerer. Var vi kommet nogle milliarder år senere eller tidligere, havde de ikke været der. Det her kan placere os i en historisk rækkefølge. Det er ligesom at få svar på, om vi er født i stenalderen eller renæssancen.
Hvor stort et kapitel i rumhistorien er det her?
- Det er stort, og det er meget rart at få bekræftet de teorier, vi har haft længe. Siden Descartes og Leplace har vi spekuleret på, hvordan universet var opbygget og har undret os over, hvordan galakserne er blevet dannet, og nu har vi fået noget fakta. Men nu må vi også videre og hen til den næste opdagelse.
Hvad tror du, den bliver?
- Det spørgsmål, jeg selv synes er spændende, er om der liv andre steder - og hvis det findes, er livet så som os med dna, eller er der mange måder, man kan være levende organisme på i universet? For at kunne svare på det, kræver det, at vi ved, hvilke grundstoffer der er, og hvordan de kan sættes sammen. Den nye opdagelse er et af de nødvendige skridt på vejen., og det tror jeg da stadig, at vi får svar på det i min levetid, slutter rum-eksperten.