Hubble-teleskopet finder 10 gange flere galakser end hidtil antaget

Der er mindst to billioner galakser i det observerbare univers.

Verdensrummet ser måske mørkt ud, men bag mørket gemmer sig ti gange flere galakser end hidtil antaget. Det viser ny forskning, som bygger på billeder fra rumteleskopet Hubble. (Foto: © Nasa, Scanpix)

To billioner. To millioner millioner. Eller skrevet helt ud: 2.000.000.000.000.

Så mange galakser må der - som et minimum - være i det observerbare univers, viser ny forskning, som astronomen Christopher Conselice fra Nottingham Universitet i Storbritannien har stået i spidsen for. Det skriver NASA.

Holdet bag den nye forskning har brugt billeder fra rumteleskopet Hubble til at bygge komplekse 3D-modeller af universet kombineret med nye matematiske modeller.

Og det har altså ledt til astronomiske tal, som er ti gange højere, end hvad rumeksperter hidtil har turde gætte på.

- Det er ikke til at forstå, at over 90 procent af galakserne i universet endnu ikke er blevet studeret. Hvem ved, hvilke interessante opdagelser vi vil gøre os, når vi får mulighed for at se dem med den næste generation af teleskoper, siger Conselice til NASA.

Flere galakser end dem vi kan se

En del af galakserne har holdet bag forskningen ikke rent faktisk kunnet observere. I stedet har forskerne regnet sig frem til, at de må være derude, men Christopher Conselice håber, at ny teleskopteknologi snart kan lokke hidtil skjulte galakser ud fra de matematiske modeller.

- Snart vil det nye James Webb-rumteleskop kunne studere disse ultra-svagt lysende galakser, siger Conselice.

James Webb-teleskopet er et nyt amerikansk rumteleskop, som efter planen skal tages i brug om to år.

Hubble-teleskopet blev opsendt i 1990. Det nye teleskop får altså knap 30 år nyere teknologi med sig ud i verdensrummet, som skal lede til nye rumopdagelser, som ikke er mulige med Hubble.