Philae er vågnet efter syv måneders dvale på komet 67P

Landingsfartøjet Philae har sendt oplysninger hjem til Jorden for første gang siden november.

Philae sendte lørdag aften signaler til Jorden. (Foto: © MEDIALIAB, Scanpix)

Solen har givet landingsfartøjet Philea nyt liv.

Efter syv måneder i dvale er landingsfartøjet Philae vågnet igen på komet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Der kom data hjem til Jorden sent lørdag aften.

Den 12 november 2014 landede et menneskeskabt fartøj første gang på en komet. Det skete efter en rumrejse på 10 år.

Det lykkedes Philae at sende oplysninger om kometen tilbage til Jorden via moderskibet Rosetta i cirka 60 timer, inden strømmen slap op den 15. november. For desværre var Philae landet i halvskygge, så solpanelerne fik for lidt strøm.

Skulle have sol for at tø op

Nu er kometen så tæt på Solen, at flere solstråler rammer landingsmodulet.

Philae får 10 gange så meget sollys nu som for et halvt år siden, og der skulle i hvert fald være -45ºC, før Philae kunne komme ud af sin vintersøvn.

Philae er designet sådan, at solpanelerne kræver mindst 5,5 watt for at vække Philae, så landeren begynder at lade sine batterier op. Samtidig kræver Philae mindst 19 watt for at begynde at arbejde igen oven på kometen og snakke med Rosetta, der kredser rundt om kometen.

Philae har det godt Så sent som lørdag morgen bragte DR Viden en nyhed om Philae, hvor danskeren Stubbe F. Hviid, der arbejder med Rosetta-missionen, vurderede, at chancerne efterhånden var små for at høre fra Philae, men at der stadig var håb..

Og samme aften blev de første signaler altså modtaget i Darmstadt i Tyskland kl. 22.28 af den europæiske rumfartsorganisation, ESA.

- Philae har det godt. Den har en arbejdstemperatur på -35 grader og 24 watt. Landeren er klar til at arbejde, siger projektmanager Dr. Stephan Ulamec i en pressemeddelelse.

Philae konverserede med teamet på Jorden, via Rosetta, i 85 sekunder for første gang siden november.

I forbindelse med analyseringen af de indkomne data stod det også klart, at landeren Philae må have været vågen tidligere.

- Vi har også modtaget historiske data, men landeren har ikke haft mulighed for at kontakte os tidligere, lyder det.

Venter på nyt fra kometlanderen

Nu venter fysikerne på den næste kontakt, som kan give holdet bag projektet, mere information om, hvad der er sket med Philae de seneste dage.

Philae tænder hvert 30. minut sin modtager og lytter efter signaler fra moderskibet Rosetta, der kredser om kometen. Rosetta sender herefter signalerne videre hjem til Jorden.

Man har lyttet efter signaler fra Philae siden den 12. marts.