“Hvem er bange for den store stygge ulv?”, sådan synger de tre små grise i eventyret.
Og det er der mange, der er, for myten om den farlige og onde ulv er ikke sådan til at slippe af med, fortæller ulveekspert og direktør for skandinavisk dyrepark, Frank Vigh-Larsen.
Ulven angriber ifølge ham slet ikke mennesker, for den er mere bange for os, end vi er for den. Frank oplever dog, at historierne om ulven er så sejlivede, at folk til hans foredrag ikke vil tro på, at ulven er ufarlig.
- Der er folk, der kategorisk nægter at tro på, at det, jeg fortæller, passer. De siger, at jeg er en ulveelsker og ikke vil indrømme, at der er problemer, siger han.
Krondyr øverst på menukortet
I efteråret 2012 blev ulven igen set i Danmark efter at have været væk i næsten 200 år. Masser af krondyr, dådyr og ingen konkurrerende ulveflokke lokkede den her til Danmark.
Og krondyr og dådyr er ulvens livret, fortæller Frank Vigh-Larsen. Derfor skal man ikke være bange for at møde en ulv, når man færdes i den danske natur.
- Ulven lever i Danmark af krondyr og rådyr. Der er ikke nogen fare overhovedet ved at gå en tur i skoven. Hvis man ser en ulv, skal man nyde synet, så længe det varer, for den forsvinder lynhurtigt, siger han.
Det er dog ikke alle steder i Danmark, at man kan være heldig at finde en ulv. Ulve er kun set i Jylland, og det er særligt i Midtjylland, der er fundet spor efter dem.
Hunden i snor i ulveland
Tager du hunden med en tur i skoven i det midtjyske, kan det dog godt være, at du skal holde den i snor, forklarer Frank Vigh-Larsen.
- I Sverige er der masser af eksempler på, at jagthunde bliver angrebet og dræbt af ulve. Fordi ulven er territorial, og den er stamfader til hunden, er hunden i ulvens øjne en rival, siger han.
Ulven angriber ifølge Frank Vigh-Larsen ikke hunde for at spise dem, men for at fjerne en potentiel konkurrent fra sit territorium.
Der er ifølge Naturstyrelsen endnu ikke sket ulveangreb på hunde i Danmark, men Frank Vigh-Larsen mener, at det sagtens vil kunne ske.
- Det er ikke usandsynligt, at vi på et tidspunkt vil se ulve, der angriber jagthunde i Danmark, men det er ikke sket endnu. Det er almindeligt i Sverige især, hvor man jagter med de der drivende elghunde, som kan være flere kilometer fra jægerne. Og så pludselig bliver de konfronteret med en ulv, og så går det galt, siger han.
Pas på de syge ulve
En rask ulv kunne aldrig finde på at angribe et menneske, men anderledes er det med syge ulve, forklarer Frank Vigh-Larsen.
Ulve med rabies - eller hundegalskab, som det hedder på godt dansk - er kendt for at angribe mennesker. Der er dog ifølge Frank Vigh-Larsen ingen eksempler på det i Danmark.
- Det er noget med, at der har været fem tilfælde, hvor ulve med rabies har angrebet mennesker i Europa i løbet af de sidste 100 år. Men vi har ikke rabies i Danmark, siger han.
På trods af navnet kan alle dyr få hundegalskab - og det farligste rabiesangreb, Frank Vigh-Larsen kan huske, var et tilfælde med et vestjysk får.
- Det var et tilfælde fra Vestjylland for nogle år siden, hvor et får med rabies bed et menneske, siger han.
Hvis du møder en ulv
Skulle du være så uheldig at møde en ulv med rabies - selvom der ikke er nogen dokumenterede tilfælde i Danmark - skal du for alt i verden ikke løbe.
- Hvis man møder en ulv og synes, at det er farligt, så skal man gøre sig stor, råbe og gå en to-tre skridt hen imod den. Så er den over alle bjerge, slutter Frank Vigh-Larsen.
Du kan se meget mere om ulve i Danmark i programmet 'Ulven kommer - Nak & Æd Special'.