I går slog WHO alarm, da udbrud af mæslinger igen har ramt Europa.
Især Italien og Rumænien har haft lokale udbrud. Men Statens Seruminstitut fortæller til DR Viden, at der endnu kun er registreret ét tilfælde af mæslinger i Danmark i 2017.
WHO advarer dog om, at den ekstremt smitsomme sygdom kan sprede sig til andre områder i Europa, fx Danmark, fordi mindre end 95 procent af befolkningen herhjemme har fået de to såkaldte MFR-vacciner.
Vildt smitsom men sjældent dødelig
Mæslinger er en af de mest smitsomme vira, vi kender. Før vaccinen blev indført i 1987 fik 98 procent sygdommen, mens de var børn.
Når man først har sygdommen, findes der ingen effektiv medicin, man må i stedet lade immunsystemet klare det. Heldigvis er immunsystemet i langt de fleste tilfælde også i stand til at overvinde vira.
Så de fleste kommer sig helt naturligt efter mæslinger. Alligevel er sygdommen alvorlig, fastslår afdelingslæge Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut:
- Man vil være syg i en uges tid med høj feber. Så den er god at undgå. Skulle en hel årgang i Danmark have mæslinger, ville vi se komplikationer som hjernebetændelse, som kan give varige men og dødsfald, siger han.
Heldigvis er tilslutningen til vaccinationsprogrammet herhjemme god. Reelt formodes over 90 procent af danskerne at være immune.
Derfor er en situation, hvor en hel årgang rammes, ikke sandsynlig, forklarer Palle Valentiner-Branth:
- Vores dækning er høj – men naturligvis ikke høj nok. Vi er tæt ved målet på 95 procent, men ikke helt ved det. Derfor kan vi sagtens forestille os, at der kommer små udbrud i Danmark, men ikke et større udbrud. Men hvis tilslutningen falder, vil vi se flere tilfælde af mæslinger meget hurtigt.
95 procent sikrer flokbeskyttelsen
WHO har lagt grænsen ved 95 procent vaccinerede, fordi mæslinger smitter så meget, fortæller Palle Valentiner-Branth:
I en befolkning som ikke har mødt mæslinger før vil ét smittet barn typisk smitte 15 andre.
Hvis 95 procent er immune, så vil der ifølge beregninger ikke kunne forekomme smittespredning i befolkningen.
På den måde undgår man, at de børn der ikke kan blive vaccineret, bliver smittet.
De undgår altså sygdommen via flokbeskyttelsen:
- Det er en grundpille i børne-vaccinationsprogrammet: Ved at de fleste er vaccineret, beskytter vi også dem, der ikke er vaccineret – så længe de er få.
Der kan være flere medicinske grunde til, at nogle børn ikke bliver vaccineret. Fx bliver alvorlig syge børn, som ikke er stærke nok til at modtage mæslingevaccinen, naturligvis ikke vaccineret.
Helt små børn er heller ikke vaccinerede, da den første MFR vaccine først gives ved 15-måneders alderen.