Selvom en manglende børnevaccine kan føre til alvorlige sygdomme som mæslinger, polio og fåresyge, så findes der forældre, der ikke tager imod de to såkaldte MFR-vacciner, der skal komme sygdommene til livs.
Og selvom de manglende prik kan skyldes glemsomhed, så findes der også forældre, der på grund af frygten for bivirkninger helt fravælger at få deres børn vaccineret.
Det fortæller Else Jensen, der er formand for bestyrelsen i Vaccinationsforum, der som forening forholder sig kritisk til vacciner.
- De har erfaret fra familie og venner, at hvis et barn bliver syg af en vaccination, så er det meget svært at få hjælp. Det er svært at få en diagnose og blive behandlet, og mange bliver efterladt alene med de problemer, siger hun.
Myndigheder sender påmindelser
Siden 2014 har Statens Serum Institut sendt 211.000 påmindelser ud til forældre, fordi deres børn mangler en eller flere vacciner.
Herhjemme har man nemlig set faldende tilslutning til børnevaccinationsprogrammet, der ifølge de danske sundhedsmyndigheder er sat i verden for at sikre, at færre kan bringe smitten videre til andre.
I de seneste år har der også været udbrud af den smitsomme sygdom mæslinger. I 2015 døde en 18 måneder tysk dreng i Berlin efter at være blevet smittet med sygdommen.
Men ifølge Else Jensen er det problematisk, hvis man forsøger at skræmme forældre til at få deres børn vaccineret.
- De bliver angste, fordi bagved ligger den her trussel om, at de kan miste deres børn til mæslinger, og det får altså folk til at blive vaccineret, og det er jo det, man gerne vil opnå, og det opnår man også, siger Else Jensen.
For lidt viden om bivirkninger
De forældre, som foreningen er i kontakt med, er først og fremmest bekymret for bivirkningerne ved vaccinerne, fortæller Else Jensen.
Hun mener, at der er alt for lidt viden om, hvor mange der bliver syge efter at være blevet vaccineret.
- Der bliver kun postet penge i at forske i vacciner, men der bliver ikke postet penge i at finde ud af, hvordan de skader, og hvor mange de skader, siger hun.
Men både Statens Serum Institut og Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler, at man vaccinerer sine børn. Hvorfor skal vi tvivle på det?
- Fordi anbefalingerne også kommer fra medicinalindustrien, og jeg tror ikke, at der er mange mennesker i den vestlige verden, der ikke ved, at det skal man forholde sig kritisk til. Ved siden af, at det er et produkt, der beskytter, så er det også et produkt, der er meget store penge i, hvis man ser det på verdensplan, siger Else Jensen.