Leg med rumforsøg i vinterferien

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, mangler et rumeksperiment, som han kan udføre på sin rummission. Skal det være jeres?

De næste par uger står der vinterferie på programmet i mange familier. Det er oplagt at få pulsen op sammen uden for i den friske vinterluft og få røde kinder og smil på læben. Set med danske øjne er det også helt oplagt at lege med naturvidenskab sammen med børnene. Man kan både møde Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, rundt i landet ved forskellige arrangementer. Og han har også brug for hjælp fra jer! Han skal udføre et eksperiment i vægtløs tilstand oppe på Den Internationale Rumstation, ISS til september, når han skal på en 10-dages rummission. Måske kan jeres familie – børn og fætre og kusiner, forældre, onkler og tanter og bedsteforældre finde på noget sejt sammen!

Udstyr de fleste alligevel har hjemme

I skal lave et forsøg og optage det på video og sende til DR. Hvis jeres forsøg bliver valgt ud, skal vi alle se, hvordan forsøget reagerer, når det bliver udført oppe på rumstationen i vægtløs tilstand.

Det kræver ikke ret meget udstyr at lave forsøget. Faktisk er det noget, som de fleste familier formentlig alligevel har i hjemmet – fx gaffatape, tusser, A4-papir, lidt vand, kaffe eller te og få andre ting.

Det kombinerer I med jeres opfindsomhed og nysgerrighed.

Se YouTube-forslag til rumforsøg

I kan få ideer fra forslag, som børn og unge allerede har foreslået Andreas. Vi har lagt nogle af dem ind på DR's YouTube-kanal - klik her eller i toppen af artiklen.

Forslagene kommer vidt omkring. De handler om, hvordan vand bliver opsuget i papir her på Jorden, og hvad det vil ske på ISS. Der er nogen, der har bygget et musikinstrument (maracas). Hvordan vil det lyde og fungere i rummet, spørger de?

Få hjælp til forsøget

Hvis I er tæt på Bjerringbro i Midtjylland mandag den 9. og tirsdag den 10. februar kan I få hjælp til at udtænke og lave rumforsøget. Naturvidenskabernes Hus har Aktive Science Dage, hvor der er gratis adgang.

Der kan I eksperimentere med de materialer, der må bruges i rumforsøget, og I kan også optage videoen af jeres eksperiment.

Desuden er der en lang række naturvidenskabelige workshops, hvor man blandt andet kan bygge en ’forældrealarm’, der er kemiworkshop og LEGO Mindstorm.

Glæder sig til at se forslagene

Andreas Mogensen er ansat som astronaut i Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, der sammen med DR har lavet konkurrencen om rumeksperimentet.

Konkurrencen er åben for alle med bopæl i Danmark uanset alder. De fleste forslag, DR Videnskab har modtaget, kommer fra skoleelever og gymnasieelever, hvor man har brugt konkurrencen som et led i undervisningen.

Andreas Mogensen har sagt, at han glæder sig vildt til at se forslagene. Vinderforslaget udfører han her på Jorden før afrejse, og mens han er oppe på ISS. Begge forsøg bliver optaget på video og lagt ud på nettet.

Tænk hvor cool det vil være, hvis jeres familie til september er med på Andreas’ mission og kan kalde jer rumforskere …

Der må bruges A4-papir, væske, tape, gaffatape med mere i rumforsøget. Det er alle ting, som i forvejen er oppe på rumstationen, ISS. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR videnskab)

Mød selv Andreas

I den næste tid kan I også møde astronaut Andreas Mogensen, når han rejser rundt i landet og fortæller om sin mission.

Lørdag den 7. februar 2015 er Andreas Mogensen på Brorfelde Observatoriet ved Holbæk og fortæller om sin træning og mission, og man kan bygge rumstationer i LEGO på observatoriet.

Brorfelde Observatoriet holder i øvrigt rumuge hele uge 7, hvor I hver dag kan møde rumforskere.

Søndag den 8. februar 2015 er Andreas Mogensen i Aarhus. Klokken 13 er han på Steno Museet, hvor gæsterne kan stille spørgsmål og få svar. Klokken 15 er han i Søauditoriet på Aarhus Universitet, hvor han interviewes af DR’s videnskabsnørd Søren Storm og i øvrigt også fortæller om DR-konkurrencen.

Klik her og se video med Andreas Mogensen og Store Nørden Kåre, hvor de taler om konkurrencen. Og læs også mere om, hvilke materialer, I må bruge i forsøget, og hvordan I sender forsøget ind til konkurrencen.