Alle hvirveldyr har en lever, og vi kan ikke leve uden den.
Hos voksne vejer organet, som sidder lige under dine ribben, typisk mellem et og halvandet kg. Det gør den til det næststørste organ i din krop. Kun huden vejer mere.
Men hvad kan det store og vigtige organ egentlig? Sammen med Filip Krag Knop, overlæge og professor ved Københavns Universitet, har vi set på seks vilde ting, din lever kan – ting som holder dig i live.
1: Leveren holder vagt ved slikskuffen
Når blodet fra tarmene er blevet fyldt med sukker efter et måltid, kommer det forbi leveren som det første.
Her snupper leveren meget af sukkeret, så blodsukkeret ikke stiger for voldsomt i resten af kroppen. I timerne, der følger, vil leveren så roligt frigive sukkeret igen.
Det er en af de vigtigste metoder til at holde et stabilt blodsukker, også under fx faste eller efter hård træning.
Virker funktionen ikke, bliver man syg, forklarer Filip Krag Knop:
- Sukkerfunktionen går ofte galt hos folk, der lider af type 2 diabetes, siger han.
2: Leveren passer (lidt for) godt på fedtet
Nøjagtigt ligesom leveren oplagrer sukker, kan den også lagre fedt. Men i vores overflodssamfund er det ikke altid en fordel:
- I dag oplever vi ikke fødeknapheden under de lange vintre, hvor man i tidligere tider har skullet tære på fedtdepotet i leveren. Så i stedet for at blive et midlertidigt depot, bliver det for mange et stationært lager, og så risiker man at få fedtlever, siger Filip Krag Knop.
Risikoen ved fedtlever er især, at leveren kan blive betændt.
Det kan i yderste instans føre til akut skrumpelever. Og så er eneste behandling en levertransplantation:
- Vi frygter faktisk, at der kommer flere levertransplantationer de næste årtier på grund af fedme, siger Filip Krag Knop.
3: Leveren er også et vitamindepot
Første stop for vitaminer og mineraler efter at være kommet fra tarm til blod er også leveren.
- Modsat for sukker og fedt er der for vitaminer og mineraler tale om et langtidsdepot, siger Filip Krag Knop.
For leveren optager også en masse vitaminer og bl.a. jern fra blodet, og frigiver det efterhånden som vi har brug for det.
På den måde kan leveren fx sørge for, at resten af kroppen får det jern, den har brug for, også gennem en længere periode, hvor vi ikke får så meget jern fra maden.
4: Din personlige detox-ekspert
Leveren fanger ikke kun de gode ting, som kroppen har optaget fra maden. Det er også stedet, hvor fx alkohol og mange typer medicin som fx Panodil bliver nedbrudt.
Alkohol kan kun blive nedbrudt af leverceller, som gør det i to trin. Det betyder, at der er et meget giftigt mellemprodukt, acetalaldehyd.
Det er et giftstof, som nedbrydes til eddikesyre, som er relativt ufarligt.Det udskilles via urinen.
5: Grænsebom for bakterier
Der kan til tider smutte bakterier fra tarmene og over i blodet.
Men heldigvis får leveren fjernet langt de fleste af disse, inden blodet kommer ud i resten af kroppen.
- Der er nogle specialiserede immunceller i leveren, som sørger for, at bakterierne generelt ikke kommer videre fra leveren, forklarer Filip Krag Knop.
6: Kan gendanne sig selv
Man kan fjerne mere end halvdelen af et menneskes lever, og efterfølgende vil den gendanne sig selv - i nogle tilfælde til samme størrelse.
Det er helt unikt – ingen andre organer kan hos voksne mennesker regenerere på så effektiv vis.
Det har en række fordele: Du kan faktisk donere halvdelen af din lever til mennesker, der pga. fx leverkræft selv mangler en lever.
Hundredvis af forskellige funktioner
Funktionerne ovenfor er kun nogle få at leverens mange hundrede egenskaber.
Og man finder hele tiden ud af nye ting om leveren. Helt ny forskning viser fx, at leverens vægt varierer helt vildt gennem døgnet.
I løbet af dagen, hvor organet er i fuld gang med at arbejde, vejer det hos mus omkring dobbelt så meget som om natten, hvor organet ikke har helt så meget arbejde.
Den nye forskning sætter en tyk streg under, at leveren er et meget dynamisk organ, der konstant ændrer sig efter vores behov.