Den motivation, man føler, når chefen for eksempel giver et skulderklap, har de fleste mennesker oplevet.
Englænderen Peter Dayan, ireren Ray Dolan og tyskeren Wolfram Schultz - har opdaget, at den motivation vi oplever, er størst, når vi ikke havde forventet skulderklappet.
For blandt andet den opdagelse har de tre forskere vundet ’The Brain Prize 2017’, som er en af verdens største hjerneforskningspriser, der uddeles hvert år af Lundbeckfonden.
Ikke bare et fund
De tre prisvindere har brugt forsøg på dyr og mennesker og matematiske modeller til at vise, at frigivelsen af belønningsstoffet dopamin i hjernen ikke sker som et respons på den faktiske belønning, men på forskellen mellem den belønning, man forventer og den belønning, man faktisk får.
Den uventede belønning virker altså stærkest, og giver os blod på tanden til at lære mere.
Netop den opdagelse er grunden til, at de forskerne får den prestigefyldte pris. Professor og hjerneforsker Morten Kringelbach fra Aarhus Universitet, mener også, at det er de rigtige, der modtager prisen:
- Det er ikke bare et fund,men også en matematisk model af det. Så med deres forskning kan vi forklare neuronernes måde at fungere på langt mere detaljeret. Og så åbner det op for nye, vigtige spørgsmål, siger han.
Dopamin i hjernen motiverer os
Dopaminfrigivelsen er afgørende for, hvordan vi træffer beslutninger. Det er det system, der er på spil, når vi føler os motiveret.
Derfor er netop mekanismerne bag systemet i hjernen særligt interessante, forklare Morten Kringelbach:
- Vi er en slags forventningsmaskiner. Vi prøver hele tiden at forudsige, hvad der sker. Når de forventninger bliver overgået, frigives der rigtig meget dopamin, siger han.
En nøgle til at forstå misbrug og psykisk sygdom
Formanden for Lundbeckfondens bedømmelseskomité, professor Sir Colin Blakemore forklarer om valget af netop disse tre vindere:
- Deres forskning har vidtrækkende perspektiver for vores forståelse af den menneskelige adfærd og for, hvordan vi træffer beslutninger. Forskningen har også givet os en værdifuld nøgle til at forstå, hvad der går galt i forbindelse med ludomani, stofafhængighed, tvangshandlinger og skizofreni.
The Brain Prize uddeles hvert år til "en eller flere forskere, der har udmærket sig ved et fremragende bidrag til europæisk hjerneforskning og som stadig er aktivt forskende". Udover en medalje og et diplom, følger der en million euro - ca. 7,5 mio. kroner - med prisen.
Prisen overrækkes officielt af HKH Kronprins Frederik fredag den 4. maj 2017 i København.