Man skal ikke være nervøs for at gå til læge med en blærebetændelse og få eksempelvis skizofreni med hjem.
Det fastslår læge Ole Köhler-Forsberg fra Aarhus Universitetshospital.
Han er hovedforfatter på en undersøgelse, som viser, at simple infektioner kan øge risikoen for, at man udvikle en psykiske sygdomme som depression og skizofreni.
Samtidig viser studiet, at også antibiotika kan øge risikoen for at udvikle en psykisk sygdom.
Det er dog ikke noget, man skal bekymre sig om, hvis man går til lægen med en infektion, siger Ole Köhler-Forsberg, da risikoen for at få en psykisk sygdom er i forvejen meget lille.
- Den er kun et par procent. Infektioner øger risikoen lidt, men ikke så meget, så det er ikke noget, man skal være urolig for, når man går ned til sin læge, siger han.
Derfor er det ifølge lægen bedre at få antibiotika-behandling, når det er relevant, end ingen behandling.
- Praktiserende læger er meget opmærksomme på det psykiske. Det er på den måde en god indikator, når man får flere infektioner, at man så også kigger på for eksempel psykiske sygdomme, siger Ole Köhler-Forsberg.
Samtidig tyder studier på, at medikamenter, der hæmmer betændelse, også kan have en effekt mod psykiske sygdomme. Derfor kan det nye studie på sigt betyde, at man finder nye medikamenter mod psykiske sygdomme, fortæller Ole Köhler-Forsberg.
- •
Undersøgelsen er et nyt, stort dansk studie, som har set nærmere på sammenhængen mellem infektioner og psykiske sygdomme hos alle, der er født i Danmark mellem 1985 og 2002.
- •
Forskere mener, at infektioner direkte kan påvirke hjernen og derved føre til øget risiko for at udvikle psykisk sygdom.
- •
Genetiske teorier forklarer også, at der er en sammenhæng mellem immunsystemet og psykiske sygdomme.
- •
Antibiotika kan i sig selv føre til påvirkning af hjernen, fordi den forstyrrer sammensætningen i mave-tarm-systemet, som har tæt kommunikation med hjernen.