Amerikanske forskere har fået nok. De vil ikke finde sig i at have mundkurv på. De vil ikke frygte, at deres forskning bliver slettet. Og de vil ikke acceptere, at videnskabelige fakta fornægtes.
Siden Donald Trump blev indsat som USA’s 45. præsident for mindre end tre uger siden, har han indført en række tiltag, der begrænser videnskaben, og et omfattende oprør har ulmet lige i overfladen.
Oprøret kulminerer den 22. april, hvor tusindvis af mennesker forventes at deltage i "March for Science" i den amerikanske hovedstad Washington D.C, mens lignende demonstrationer afholdes i flere andre amerikanske byer.
Hvad, der begyndte som en samtale om Donald Trumps politik på den sociale nyhedsside Reddit, har nu udviklet sig til en vaskeægte national - og international - protestbevægelse.
Forskere får mundkurv på
I den korte tid Trump-administration har siddet ved magtens ror, har den b.la stoppet flere bevillinger til forskning inden for miljø- og klima, fjernet videnskabelige klimadata fra statslige hjemmesider og begrænset forskere fra statslige institutioner i at udtale.
Ja, han har slet og ret givet dem mundkurv på.
I et memo, som det amerikanske nyhedsmedie Buzzfeed har fået fingre i, gav Trump forrige uge ordre til, at flere forskere i den amerikanske administration ikke må ytre sig i pressen og på sociale medier.
Det gælder blandt andet forskere i Enviromental Protection Agency (miljøstyrelsen) og Department of Agriculture (landbrugsministeriet).
Til kamp på Twitter
Siden er der opstået en slags online modstandsgruppe på sociale medier. Ansatte fra flere institutioner har b.la oprettet falske konti på Twitter, hvorfra de har kunnet tweete fakta, som de siger det.
Både NASA, U.S. Geological Survey og National Park Service er blandt dem, der har fået en uofficiel Twitter-profil.
Tilsammen har de mere end en million følgere.
Gruppen bag March for Science omtaler sig selv som en samling af forskere og forsknings-entusiaster.
Den opfordrer alle, som sætter pris på forskning og videnskab til at støtte en af de mange demonstrationer, der ikke alene foregår i USA, men flere steder verden over.
Der marcheres i København
Også i Danmark, hvor et team af forskere, journalister og videnskabsentusiaster står bag “March for Science Danmark”, der løber af stablen i København.
Ligesom deres amerikanske kolleger frygter og fordømmer den danske gruppe fornægtelsen af videnskabelige data, og 22. april er de klar til at gå på gaden for at forsvare videnskaben.
I en udtalelse til DR skriver gruppen blandt andet:
- Videnskab dikteres ikke af personlige meninger eller af dem, der har flest følgere på Twitter. Videnskab er evidensbaseret. Videnskabelige data forsvinder ikke og kan ikke ændres, hvis man ikke bryder sig om dem.
Det er ikke tilfældigt, at marchen afholdes den 22. april. Det er nemlig Jordens Dag. En amerikansk tradition, der er blevet afholdt siden 1970 for at gøre opmærksom på verdens miljøproblemer.
Radikal opbakning
I Danmark er machen netop blevet offentliggjort på Facebook, hvor små 150 personer indtil videre har vist interesse. Herunder uddannelses- og forskningsordfører fra Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, der har erklæret partiets støtte til marchen.
March for Science Danmark opfordrer alle videnskabsinteresserede danskere til at marchere med:
- Mere end nogensinde er der brug for, at vi rejser os og viser vores støtte til verdens videnskabelige miljøer, skriver gruppen til DR.