Forsker: Fremtidens Hubble-teleskop er NASA’s flagskibsprojekt

I 2018 er Hubble-teleskopets efterfølger, James Webb-teleskopet, ifølge NASA’s planer klar til at udforske rummet yderligere.

Hubble-teleskopet, som ses på billedet her, får i 2018 en efterfølger ved navn James Webb. (REUTERS/NASA/Handout) (Foto: © ho, Scanpix)

Når James Webb-teleskopet efter planen er klar i 2018, kan NASA være heldig at gøre endnu større opdagelser end dem, som Hubble-teleskopet siden lanceringen i 1990 har gjort.

James Webb er Hubbles efterfølger og er ifølge forsker på DTU Space Kristoffer Leer et meget vigtigt og spændende projekt for NASA.

- Det er deres flagskibs-prestigeprojekt, som skal være med til at give en masse resultater inden for astronomien i de næste 10 år. Det er enormt vigtigt for NASA, at det kommer til at lykkedes, og de får dette banebrydende, nye eksperiment, siger han til DR Nyheder.

NASA har torsdag offentliggjort, at man ved hjælp af billeder, som stammer fra Hubble-teleskopet, har fundet frem til, at der som minimum er to billioner galakser i det observerbare univers. Det tal er ti gange højere, end hvad rumeksperter hidtil har turde gætte på.

Da Hubble allerede har 26 år på bagen, vil James Webb have langt flere muligheder end sin forløber:

- James Webb kan se planeter omkring andre stjerner og undersøge deres atmosfære for at finde ud af, om der kunne være biomarkører som for eksempel metan, ilt og brint omkring dem, siger Kristoffer Leer.

Dermed kan James Webb ifølge Kristoffer Leer være med til at give os svar på, om liv er noget, der opstår alle steder, hvor muligheden er, eller om det er et mirakel, at der er opstået liv på netop jorden.

James Webb har været undervejs siden 1996 og er blevet udskudt flere gange på grund af budgetproblemer. Det har indtil videre kostet otte milliarder dollars - 54 milliarder danske kroner - men vil til gengæld være i stand til at se meget længere ud i universet end noget andet rumteleskop med sit 6,5 meter store spejl.