Fem ting du bør vide om danskeren, der fandt sabeltigeren

Videnskabsmanden Peter W. Lunds knoglefund i Brasilien ændrede forståelsen af menneskets udbredelse på Jorden.

I 1842 opdager Lund som den første sabelkatten (Smilodon populator), også kendt som sabeltigeren, da han i en brasiliansk hule finder den karakteristiske hjørnetand fra det uddøde dyr. I Store Danske Videnskabsfolk er det skuespilleren Søren Vejby, der spiller Peter W. Lund. (Foto: © DR Videnskab og Store Danske Videnskabsfolk, DR videnskab)

Fund af fossiler fra sabeltiger, kæmpedovendyr, store bæltedyr og fortidsmennesker. Det kunne den danske naturforsker Peter Wilhelm Lund skrive på sit CV.

Han var en af verdens første huleforskere, da han i 1825 rejste til Brasilien, som på daværende tidspunkt var et nærmest uberørt område for forskere.

Her undersøgte han over 800 kalkstenshuler og udgravede flere end 100.000 knogler. Og hans brasilianske knoglefund viste os ikke kun fortidens bizarre kæmpe-pattedyr (megafauna) – men var også med at ændre vores forståelse af menneskets oprindelse.

Darwin var begejstret

For i grotterne opdagede han også malerier på væggene, og det fik ham til at begynde en jagt på fortidsmennesket. Og i 1840 lykkedes det at finde menneskefossiler i Sumidouro-hulen.

Det var et sensationelt og epokegørende fund af de godt 10.000 år gamle menneskeknogler, og det vakte opsigt i videnskabelige kredse.

- Darwin var meget begejstret for Peter Lunds fund. For det var meget vigtigt for Darwins evolutionsteori, at nogen havde fundet menneskefossiler, siger evolutionsbiolog og professor på Sao Paulo University Walter Neves i DR K-serien Store Danske Videnskabsfolk.

Se udsendelsen herunder og læs mere nedenunder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:582111aca11f9f141c4ced15

Knogler blev sendt hjem til København

Peter Lunds fund af kranier og andre menneskedele ved siden af knogler fra kæmpepattedyr var overraskende, fordi man hidtil havde troet, at dyrene var uddød, da menneskerne kom til.

Knoglerne blev i øvrigt sendt hjem til København til kongens samling. I dag ligger de i kælderen under Zoologisk Museum, og knoglerne er så fint bevaret og registreret, at de stadig bliver undersøgt.

Det andet af seks programmer i serien Store Danske Videnskabsfolk sæson 2 på DR K fortæller historien om Peter W. Lund.

5 ting du bør vide

DR Viden har bedt tilrettelægger og redaktør på DR K’s serie ’Store Danske Videnskabsfolk’ Martin Sundstrøm pege på fem ting, vi bør vide om Peter W. Lund, der levede fra 1801 til 1880.

1. Peter W. Lund regnes som grundlæggeren af arkæologien og palæontologien i Brasilien. Sidstnævnte er studiet af livets historie på Jorden baseret på fossiler af fortidens dyr.

2. I 1842 opdager Lund som den første sabelkatten (Smilodon populator), også kendt som sabeltigeren, da han i en brasiliansk hule finder den karakteristiske hjørnetand fra det uddøde dyr.

3. I løbet af godt 10 år undersøger han over 800 kalkstenshuler i Brasilien, og han kategoriserer godt 100.000 knogler fra nulevende og uddøde dyr.

4. I 1840’erne finder han som den første i verden fossiler af fortidsmennesker. Han fremfører derefter teorien, at mennesker og uddøde dyr som for eksempel sabelkatten har levet samtidigt.

5. Lund opdager omkring 50 nye arter, hvoraf de fleste er uddøde. Blandt andet et mellemstort kæmpedovendyr (Nothrotherium maquinensis) og et par store bæltedyr (Glyptodonter).