Europæisk rumfartøj har fuldført jomfrurejse

ESA’s ubemandede rumfartøj IXV er landet perfekt i Stillehavet efter en kort rumrejse.

  • Halløj - jeg er lige her ... På billedet kan man se ESA’s IXV-fartøj vente på, at opsamlingsskibet når frem. IXV landede vest for Galapagosøerne. (Foto: © ESA, ESA)
  • Sådan så det ud, da der var liftoff tidligere på dagen i Kourou i Fransk Guyana. IXV skal samle data, der skal hjælpe med at udvikle fremtidens rumfartøjer, der kan lande. (Foto: © ESA, ESA)
1 / 2

Et rumfartøj på størrelse med en familiebil, spækket med højteknologi som sensorer og en ny type varmeskjold, har været en tur ude i rummet i eftermiddag og landede efter planen sikkert i Stillehavet. Klokken 19:30 dansk tid har Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, offentliggjort, at rumfartøjet er hentet sikkert op på dækket af skibet, der ventede på havet.

ESA har dermed testet sit helt nye IXV-fartøj - Intermediate eXperimental Vehicle – til ubemandet rumfart.

Ny type fartøj

IXV har åbnet et helt nyt kapitel for ESA, fordi man kan genbruge rumfartøjet, siger Jean-Jacques Dordain, ESA’s generaldirektør.

- ESA og dets medlemslande er sammen med europæisk rumindustri nu klar til at tage imod nye udfordringer på flere områder inden for transport i rummet, fremtidige opsendelser, robotudforskning eller bemandende rumflyvninger, siger Jean-Jacques Dordain ifølge en pressemeddelelse fra ESA.

Op i 412 km højde og ned igen

Det særlige ved IXV - Intermediate eXperimental Vehicle - er, at fartøjet ikke har vinger, men navigerer ved hjælp af sin aerodynamiske form, to klapper bagpå som en slags svømmefødder og fire styreraketter.

Fartøjet blev sendt op med en løfteraket klokken 14:40 dansk tid fra Europas port til rummet i Kourou i Fransk Guyana. Løfteraketten hjalp IXV op i en højde af 340 km over Jorden, hvorefter IXV selv fortsatte op til 412 km. Derefter satte IXV snuden hjemad og landede ved hjælp af faldskærme i Stillehavet.

ESA har netop offentliggjort, at opsamlingsfartøjet på havet har fået IXV om bord.

Der går omkring seks uger, før ESA vil præsentere de data, de har fået ud af opsendelsen af IXV.

I videoen herunder kan du se, hvordan det så ud, da VEGA-raketten strøj til vejrs med IXV onsdag eftermiddag, dansk tid.

http://youtu.be/nqggvBGLPPw