Cassini tager nærbillede af minimånen Pandora

Rumsonden kom helt tæt på Saturns 17. måne den 18. december.

Cassini-sonden har undersøgt Saturn og dens måner siden 2004. Nu lakker dens mission mod enden. Men sonden tager stadig fantastiske billeder, fx dette taget den 18. december af månen Pandora, der kredser tæt på gasplaneten.

VIDENSKABSBILLEDE

I 1980 opdagede rumsonden Voyager 1 den 17. måne i kredsløb om gaskæmpen Saturn. En lille ujævn klode i tæt kredsløb om planeten.

Månen fik navnet Pandora efter den første menneskelige kvinde i den græske mytologi.

Den 18. december i år tog Cassini-sonden et nyt billede af månen, der kun er 104 kilometer lang. Den kredser om Saturn lige udenfor planetens smalle F-ring.

Se en animation af Cassini-sondens seneste billeder på dens tweet herunder:

https://twitter.com/CassiniSaturn/status/811690974736891904

Det højtopløselige billede blev taget med grønt lys i en afstand af 40.500 km. Det viser tydeligt de enorme kratere, som dækker månen. De to største af dem er over 30 km i diameter.

De mange kratere, og det at kraterne er fyldt med materiale, tyder på, at månen er meget porøs og sandsynligvis består af is.

Oprindeligt troede forskerne, at Pandora var en såkaldt "hyrdemåne", der påvirkede Saturns ringe. Men det har senere vist sig ikke at være tilfældet.

Cassini-Huygens missionen er et samarbejde mellem NASA, ESA og ASI.

Missionen gik ind i sin sidste fase den 30. november, og Cassini er nu i færd med sine sidste forbiflyvninger af Saturns ringe, inden sonden sendes i døden i gaskæmpens atmosfæres enorme tryk til april næste år.