Verdens største planteskole for havgræs er åbnet i Australien

Frø fra planteskolen skal sås på ødelagte områder af det enorme Great Barrier Reef.

Arbejdet med havgræsset starter på havnen i byen Gladstone, hvor planteskolen ligger. Her indsamles frø, der senere skal vokse sig til voksne planter i planteskolen.

Ude i det store blå hav er noget af det vigtigste for miljøet en lille plante, der er grøn.

Havgræs er på vores breddegrader blandt andet et sted, hvor både torsk og fladfisks yngel kan gemme sig.

Det lokker rovdyr såsom større fisk og sæler til, og på den måde spiller undervandsengene en afgørende rolle for hele den biologiske mangfoldighed.

Sådan er det også på den anden side af Jorden, i Australien, hvor planterne også bliver besøgt af mere eksotiske dyr som havskildpadder og dygon, der er en type af søkøer, som æder planterne.

Men på verdens største koralrev, Great Barrier Reef, der ligger ud for Australiens nordlige østkyst, har planten været i tilbagegang - og derfor er der brug for en hjælpende hånd.

Hjælpen kommer nu inde fra landjorden, hvor blandt andre Central Queensland University står bag verdens største – og første planteskole af sin art for havgræs.

Allerede nu er medarbejdere begyndt at indsamle sunde havgræsfrø i havnen i byen Gladstone, hvor planteskolen ligger.

Herefter får frøene lov at vokse sig til voksne planter, som blomstrer og til sidst sætter små frø. Frøene indsamles og herefter sås de på revet, hvor der er brug for at genoprette havgræsset.

Ifølge organisationen Great Barrier Reef Foundation er Great Barrier Reef hjemsted for det største havgræs-økosystem i verden, og det er afgørende, at der sættes ind nu.

- Økosystemet er truet at klimaændringer, og der er områder, der kæmper for at komme sig efter stadigt mere alvorlig og hyppige storme, oversvømmelser cykloner, siger Will Hamill, der er direktør for genopretning af kysthabitater i organisationen.

I Danmark vokser ålegræs, som er en havgræs-art. Det blev tidligere set som en mirakelkur for klimaet, men det har danske forskere modbevist: