Er klimaforandringerne menneskeskabte? Er klimaet til at redde? Og hvad rager klimaet egentlig mig?
Det er nogle af de spørgsmål, som danskerne googler mest, når det kommer til klimaet.
Og ifølge DR's klimaekspert, Jesper Theilgaard, rager klimaet os i allerhøjeste grad.
- Alle er underlagt de klimatiske forhold. Fødevareproduktion og livsvilkår er jo en del af klimaet, så når klimaet forandrer sig, ændrer de ting sig også, siger han.
I dag går FN’s årlige klimakonference i gang i Bonn i Tyskland, og her er kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer det altoverskyggende tema.
Målet i den globale klimaaftale, som verdens lande indgik for snart to år siden i Paris, er, at den globale middeltemperatur maksimalt må stige med to grader celsius i år 2100, sammenlignet med tiden før industrialiseringen gik i gang i midten af 1800-tallet.
Og ifølge Jesper Theilgaard kan vi godt nå at redde klimaet, så det ikke bliver for varmt på kloden.
Men det kræver, at vi tager fat om nældens rod med det samme.
- Hvis vi nu og her får reduceret udledningen af drivhusgasser, kan vi godt nå det.
Se Jesper Theilgaard svare på, om klimaforandringerne er menneskeskabte, hvem Danmarks klimaminister er, og hvad klimaet har gjort for Danmark i videoen i toppen af artiklen.
Ti ting, du skal vide om klimaet:
- 1
FN’s første klimakonference, COP1, blev afholdt i Berlin i 1995. Siden er det blevet afholdt hvert år, og årets konference er den 23. i rækken.
- 2
Formandsskabet går på tur, og i år er det Fiji, der er vært. Østaten har dog af praktiske grunde valgt at afholde mødet i Bonn i Tyskland, hvor FN’s klimasekretariat ligger.
- 3
Det var på COP21 i Paris i 2015, at verdenslandene blev enige om den globale klimaaftale.
- 4
Klimaaftalen er juridisk bindende for landene, men det er landenes egne klimamål ikke.
- 5
Målet er, at den globale middeltemperatur maksimalt må stige med to grader i 2100 sammenlignet med 1850, hvor industrialiseringen gik i gang - og gerne under 1,5 grader. Den er allerede steget med godt én grad celsius.
- 6
Det er især fossile brændsler som olie og kul, der er skyld i de menneskeskabte klimaforandringer.
- 7
Siden 2014 er CO2-udledningen på globalt plan stagneret. Men koncentrationen af CO2 i atmosfæren er dog stigende, og ifølge en ny FN-rapport er mængden af CO2 nu den højeste i 800.000 år.
- 8
I-landenes mål er at mobilisere 100 millioner dollars om året fra 2020 til u-landendes klimaindsats.
- 9
USA’s præsident, Donald Trump, har meddelt, at han vil trække USA fra aftalen. Det kan han dog først gøre den 4. november 2019, og herefter går der et kalenderår, før USA er ude.
- 10
Hvis Donald Trump vælger at trække sig fra aftalen, vil det kun være USA og Syrien, der står udenfor.