Verdens største koralrev er forvandlet til en spøgelsesby

Nye målinger afslører, at to tredjedele af Great Barrier Reef nu er bleget hvidt på grund af forhøjet havtemperatur. Global opvarmning er årsagen, mener forskere.

(Foto: © Bette Willis, James Cook University)

Australske forskere fra James Cook University har netop offentliggjort resultatet af omfattende flyobservationer af mere end 800 koralrev over en strækning på 8000 km.

Og konklusionen er trist, men klar. Mere end to tredjedele af verdens største koralrev Great Barrier Reef, der strækker sig over 2300 km af Australiens østkyst, og som er kendt for sine farvestrålende koraller, er bleget hvide så det ligner en spøgelsesby.

- Blegningen skyldes rekordhøje temperaturer, som primært skyldes global opvarmning, siger professor Terry Hughes, direktør for ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies ved James Cook University i en pressemeddelelse.

På sigt er blegningen katastrofal for koralrevet, fortæller vandkvalitetsekspert Jon Brodie fra James Cook University til den britiske avis The Guardian.

Han mener Great Barrier Reef er på vej ind i slutstadiet:

- Vi har givet op. Det har været mit liv at styre vandkvaliteten, og vi har fejlet. Selvom vi har brugt mange penge, har vi ingen succes haft, siger han til avisen.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:58ecece16187a40a90e99b4c

Algerne forsvinder - revet dør

Korallerne mister deres farve, når havtemperaturene stiger. Det får nemlig korallerne til at afvise de små farverige zooxanthellae-alger, som ellers sidder på overfladen af korallerne og farver dem.

Farveløse koraller dør ikke med det samme, men er i særlig risiko for det, og det truer på sigt revets rige dyreliv. Algerne kan dog vende tilbage, hvis havtemperaturen falder. Men det tager lang tid.

Denne gang er blegningen sket to år i træk i et 1500 km langt område, og det efterlader ikke korallerne nogen mulighed for at komme sig igen, forklarer forskerne.

- Det tager mindst et årti for at genoprette skaderne, selv for de hurtigst voksende koraller, siger Dr. James Kerry, seniorforsker ved ARC.

- Så masse-blegninger med 12 måneders mellemrum betyder, at rev som blev skadet i 2016, ingen mulighed har for at komme sig.

Forskere har også observeret blegninger af Great Barrier Reef i 1998, 2002 og 2016. Denne gang slap kun en lille del af revets sydlige del for blegning.

Kortet viser hvordan dele af Great Barrier Reef blev ramt af blegning i 2016 og nu igen i 2017. (© James Cook University)

Cyklon skadede revet

Samtidigt ramte cyklonen Debbie området omkring Great Barrier Reef. Og selvom den slags storme kan være med til at køle havet af, ramte Debbie desværre en del af revet, der ikke var bleget meget i forvejen.

Til gengæld trak stormen et 100 km bredt spor af ødelæggelse gennem revet.

Store dele af koralrevet er allerede bleget voldsomt. Og blegningen to år i træk betyder, at revet ikke kan nå at komme sig igen. (Foto: © Ed Roberts, James Cook University)

Hurtig handling

Revet står altså overfor mange udfordringer. Men den værste er ifølge Terry Hughes helt klart den globale opvarmning.

- I takt med at temperaturerne fortsætter med at stige, vil korallerne opleve flere og flere blegninger. En stigning på kun én grad har allerede været skyld i fire tilfælde på kun 19 år, siger professor Hughes, og fortsætter:

- Vi er nødt til at skære ned på udledningen af kulstof, og det skal ske inden kort tid.

Den nye undersøgelse af koralrevet er foretaget af forskere fra James Cook University, der regnes for at være et af verdens førende universiteter indenfor marinbiologi.