Forskere har undersøgt, hvordan tang påvirker fordøjelsen i både køer og får, og resultatet er lovende.
Ved at tilføje blot en lille smule tørret tang til koen eller fårets mad, kunne de reducere udledningen af metan fra de drøvtyggende dyrs maver med op til 99 procent.
Tang bremser metan-dannelsen i kunstig vom
Drøvtyggere, fx køer og får, fordøjer den grove del af maden med hjælp fra mikroorganismer i den første af dyrenes fire maver – vommen.
Under den proces danner mikroorganismerne forskellige gasser, blandt andet metan, og når trykket i vommen stiger, bøvser dyret.
Dermed havner metanen i atmosfæren, og det er ikke så lidt metan, når man ser på verdensplan.
Forskere fra James Cook University i Australien har derfor undersøgt, om mængden af metan kan reduceres, blot ved at ændre på kvægets diæt.
Først byggede forskerne et kunstigt system, som skulle efterligne en vom fra en ko, og til denne kunstige vom tilsatte de forskellige typer af tang. Derefter undersøgte de gasserne, som blev dannet, og det viste sig, at tangen Asparagopsis taxiformis var særdeles effektiv med en reduktion af metan på op til 99 procent.
Det lovende resultat fik forskerne til fortsætte forsøgene i får, som derfor fik erstattet to procent af deres foder med tangen. Og igen var resultatet overraskende godt - den ændrede kost fik fårene til at bøvse 50-70 procent mindre metan ud i atmosfæren over en periode på 72 dage.
Tang kan fjerne CO2-mængde svarende til hele Tyskland
Kvæg verden over udleder metan svarende til 1,8 milliarder ton CO2 – en mængde, der akkurat overgår hele Ruslands årlige udledning (1,77 milliarder ton i 2014).
Dermed er der potentielt en enorm mængde CO2 at spare ved den nye tang-diæt. Hvis udledningen af CO2 fra verdens kvæg kan reduceres med 50 procent på denne måde, vil det svare til at fjerne hele Tysklands CO2-udledning fra det store regnskab.
Men der er stadig et stykke vej igen - først skal man kunne producere tang nok til at dække to procent af foderet til hele verdens kvæg – og det bliver ifølge forskerne bag studiet den største udfordring.
Derudover har forskerne endnu ikke undersøgt betydningen af den ændrede kost for dyrenes helbred og vækst på længere sigt.