Klimaet fortsætter med at sætte globale rekorder i 2016. Hver enkelte af de første seks måneder af 2016 satte varmerekord, som den varmeste måned globalt siden 1880.
Samtidig var de første seks måneder også planetens varmeste halvår – og den gennemsnitlige temperatur var 1,3 grader Celsius varmere end slutningen af 1800-tallet.
Tilmed satte havisen ved Arktis rekord i fem af de seks første måneder af 2016. Isens udbredelse er den mindste, siden man startede de faste satellitbaserede målinger i 1979. Kun marts skilte sig ud ved, at isens udbredelse kun var den næstmindste, man har målt i marts.
Det konstaterer forskere ved NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) i New York og NASA’s Goddard Space Flight Center i Maryland i USA.
Tendensen fortsætter for centrale klimategn
Forskerne er bekymrede, fordi de to centrale klimaindikatorer (global temperatur og havisens udbredelse) tydeligvis fortsætter deres ti år lange rekordjagt.
Begge forhold skyldes stigende koncentrationer af kuldioxid og andre drivhusgasser i atmosfæren.
Fx dækker den arktiske havis nu typisk 40 procent mindre areal, end den gjorde i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne.
De stigende globale temperaturer er tilmed overhalet af regional opvarmning i Arktis, hvor forholdene har været ekstreme, forklarer Walt Meier, havisforsker hos NASA.
Vil kortlægge afsmeltningen i dybden
NASA overvåger temperatur og havis for at forstå, hvordan Jorden forandrer sig, blandt andet gennem den langvarige Operation IceBridge. I sidste uge begyndte man en række luftbaserede målinger af havisen.
Man vil kortlægge de mørke overflader på havisen, fordi de indikerer, at der i dybden under iskappen er dannet søer med smeltevand. De mørkere overflader kan absorbere mere sollys og fremskynde smelteprocessen.
- De oplysninger, vi henter, kommer til at vise, hvor meget vand, der tilbageholdes i smeltesøer og hvilken form for topografi, der er nødvendig på havisen for at begrænse dem. Arbejdet vil kunne forbedre modellerne for havisens afsmeltning, siger Nathan Kurtz, IceBridge-videnskabsmand ved NASA Goddard.
Herunder kan du se en video, hvor NASA forklarer om fundet af klimaindikatorerne.
https://www.youtube.com/watch?v=JK7NV2YheGk&feature=youtu.be