DI: Giv firmaer lov til at købe og sælge deres eget affald

I dag ejer kommunerne al affald, og derfor kan virksomheder ikke tage deres egne produkter tilbage og genanvende dem.

Dansk Industri vil have ændret lovgivningen, så virksomhederne får mulighed for at tage deres egne produkter tilbage, så de har mulighed for at genbruge ressourcer. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Dansk Industri har mandag præsenteret en ny miljø- og ressourcepolitik, hvor formålet er at fremme cirkulær økonomi, så virksomhederne i højere grad genbruger deres egne produkter.

Direktør i Dansk Industri Tine Roed vil gerne have ændret lovgivningen, så virksomhederne får mulighed for at tage deres egne produkter tilbage.

- Det er vigtigt, fordi verdens befolkning, herunder den globale middelklasse, vil vokse med cirka tre milliarder frem mod 2030, hvilket betyder, at efterspørgslen på ressourcer bliver enorm. Derfor er det afgørende for virksomhederne, at de kan genanvende deres ressourcer og metaller i deres produkter, siger hun.

Virksomhederne har i dag ikke mulighed for at tage deres produkter tilbage. De bliver kategoriseret som affald, og så ejer kommunen det. Dansk Industri foreslår, at man ophæver kommunernes eneret til at anvise behandling af affald.

Stigende befolkningsvækst gør genbrug nødvendig

Med andre ord vil Tine Roed tænke i helt nye baner:

- I dag er affald bare affald. Men i fremtiden vil affald bestå af en lang række råvarer og ressourcer, som kan genbruges. Og når vi ved, at efterspørgslen på verdensmarkedet vil stige på grund af den globalt stigende befolkningstilvækst, så vil presset på priserne også stige, siger hun og tilføjer:

- Hvis virksomhederne holder fast på sine produkter, kan det være, at man kan genbruge noget af det og derved blive mere uafhængig og stå bedre i en konkurrencesituation, mener Tine Roed.

Ifølge Politiken er miljøminister Eva Kjer Hansen (V) åben i forhold til at kigge på en liberalisering af affaldslovgivningen.