For første gang er det blevet undersøgt, om der er mikroplast i drikkevandet herhjemme. Og resultatet fra vandhanerne er umiddelbart ikke gode.
- Det havde glædet mig meget, hvis vi ikke havde fundet noget, siger Søren T. Christensen. Han er biolog hos erhvervsakademiet Cphbusiness Laboratorie og Miljø, der står bag undersøgelsen.
For det var ikke kun vand, som kom ud af hanerne. Det var også mikroplast, der er meget små partikler af plastic.
Overraskende resultat af prøver
Søren T. Christensen har i den seneste uge stået i spidsen for et hold af miljøteknologer, der har taget prøver af drikkevandet i 16 husstande i Københavnsområdet. Og her blev der i gennemsnit fundet 18 stykker mikroplast i hver liter drikkevand.
Resultatet er overraskende. Hverken myndigheder eller forskere har tidligere undersøgt drikkevandet i Danmark for mikroplast, da man ikke forventede at finde det.
Men det er et lille studie, understreger Søren T. Christensen. Det er små mængder mikroplast, der kommer fra et lille antal prøver. Pilotprojektet beviser i første omgang kun, at det faktisk er muligt at finde mikroplast i drikkevand.
- Det her kræver videre undersøgelser. Og det er det, som er pilotforsøgets vigtigste resultat, siger Søren T. Christensen.
Politiker kræver undersøgelse
Miljøordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, vil forsøge at få politisk flertal til en se på problemet.
- Det er afgørende, at vi får en undersøgelse, som en gang for alle kan slå fast, om der er mikroplast i vores drikkevand. Og om der er en sundhedsrisiko ved det, siger Christian Rabjerg Madsen til P1 Morgen.
Der er bred enighed blandt forskere om, at der lige nu ikke nogen akut sundhedsrisiko.
-Det tror jeg ikke, at man skal være bekymret for. Men når vi i Danmark taler om, at vi gerne vil have så rent vand som muligt, så er det bekymrende, at der pludselig er mikroplastik i de her prøver, siger Kristian Syberg, lektor på Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, til P1 Morgen.
Næppe mikroplast i grundvand
Forsøget siger ikke noget om, hvor mikroplasten kommer fra. Også Søren T. Christensen tvivler på, at det kommer fra grundvandet.
Danmark adskiller sig fra andre lande ved, at langt det meste af vores drikkevand er grundvand, hvor det i andre lande er renset vand. Man mener, at jordlagene virker som et filter, der sorterer mikroplasten fra.
- Men det er meget vigtigt at understrege, at vi ikke siger noget om, hvor det kommer fra, og om hvorvidt mikroplasten kommer fra grundvand eller vandrør, siger Søren T. Christensen.
CPHBusiness Laboratorie og Miljø er i gang med et større projekt, hvor man undersøger indholdet af mikroplast i søer og åer på Sjælland. Derfor var det nærliggende også at se på indholdet i det danske drikkevand, da det ikke var gjort tidligere i Danmark.
Mikroplast i alverdens drikkevand
I sidste uge kom en rapport, hvor forskere for første gang fandt mikroplast i drikkevandet i millionbyer over hele verden. Også i Europa. Det er et relativt lille studie, og det er det første af sin art, så det er ikke efterprøvet af andre forskere.
Der er stadig meget lidt dansk og udenlandsk forskning om, hvordan mikroplast påvirker helbredet, og hvorvidt det er farligt for mennesker.
Mikroplast kan komme fra et utal af steder – for eksempel skønhedsprodukter, shampoo, bildæk, maling og vejstriber.