Ny plast-undersøgelse freder udskældt karklud

Vores renseanlæg er langt bedre til at håndtere små plastpartikler fra kunststof end hidtil antaget.

Langt de fleste plastpartikler fra engangsklude opfanges i vores renseanlæg, viser undersøgelse. (Foto: © Nicklas Skyum Clausen, DR Syd)

Engangsklude og fleecetrøjer har længe været i skudlinjen for at forurene vandmiljøet med små stykker løsrevet mikroplast, der kan sætte sig i levende organismer og i blodbanen.

Men du bør ikke have skrupler, når du vrider karkluden i håndvasken, skriver magasinet Ingeniøren.

Konklusionen er resultatet af en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Aalborg Universitet i samarbejde med vandfirmaet Krüger A/S.

- Vores renseanlæg er faktisk rigtig, rigtig gode til at tilbageholde mikroplast, fortæller Jes Vollertsen, professor ved Aalborg Universitet.

I undersøgelsen har man kigget på, hvor de små stumper af mikroplast havner, når de forlader eksempelvis vaskemaskinen, og her har man fundet ud af, at hele 99,7 procent bliver fanget af de danske renseanlæg.

Det sker selvom renseanlæggene slet ikke i første omgang er lavet med henblik på at håndtere mikroplast.

- Man har jo lov til at være heldig en gang imellem, siger Jes Vollertsen.

En stor del af restslammet fra renseanlægget bliver efterfølgende brugt som gødning på marker, men heller ikke her er der tegn på, at mikroplasten belaster sine omgivelser.

Det betyder dog langt fra, at problemet med udslip af mikroplast i vores miljø er løst, fortæller Jes Vollertsen:

- Nu har vi fået styr på en af de kilder, der er, og hvordan vi kan håndtere det på renseanlægget, men der er rigtigt mange andre kilder.

- Lige fra den plastikbøtte, der bliver smidt ud i naturen og bliver nedbrudt i små stykker, til bildæk og hvad der måtte komme fra det tøj, du render rundt med udenfor, siger Jes Vollertsen, der også understreger, at man i det hele taget ved meget lidt om forurening med mikroplast.

Hvad angår det specifikke problem med mikroplast fra klude og tøj, bør man også fortsat forholde sig kritisk, kommer det fra Det Økologiske Råd, der advarer om de 0,3 procent af mikroplasten, der faktisk ryger forbi renseanlægget.

- De 0,3 procent vil blive ophobet, fordi de ikke bliver nedbrudt, og dermed vil vi få en højere og højere andel af mikroplast i naturen, siger rådgiver i kemikalier for Det Økologiske Råd, Malene Møhl.

Malene Møhl vil derfor heller ikke stoppe den bølge, der er i gang med at strikke karklude i stedet for at købe de mikroplastholdige i supermarkedet.

- Jeg synes bestemt, at man skal fortsætte bevægelsen med at skille sig af med syntetiske materialer i sin dagligdag og så få naturmaterialer ind i stedet for, siger hun.

Tidligere undersøgelser peger på, at langt størstedelen af mikroplast i miljøet kommer fra slid på bildæk, når man kører rundt på vejene.

Artiklen er siden udgivelse opdateret med kommentar fra Det Økologiske Råd.