I 2030 vil udledningerne fra kulkraftværker i de sydøstasiatiske lande samt Japan, Sydkorea og Taiwan være tredoblet. Som følge heraf vil op mod 70.000 personer hvert år lide en for tidlig død.
Det viser en undersøgelse lavet af forskere fra Harvard University og Greenpeace, der netop er blevet udgivet i American Chemical Society Journal.
I dag kan omkring 20.000 årlige dødsfald i regionen kobles til forureningen fra kulkraftværker, men hvis udbygningen af kulkraft fortsætter efter de nuværende planer, vil det tal altså være mere end tredoblet i 2030, vurderer forskerne.
Særligt hårdt kommer det til at gå ud over de sydøstasiatiske lande, hvor op mod 55.000 mennesker årligt kan ende med at betale for forureningen med deres liv.
Den enorme udbygning af kulkraftsektoren skyldes en svimlende stigning i efterspørgslen på elektricitet, der i Sydøstasien forventes at blive øget med 83 procent mellem 2011 og 2035.
Japan svigter klimakampen
Også i lande som Japan og Sydkorea stiger efterspørgslen, og selvom Japan tidligere har meldt sig som bannerfører i kampen mod klimaforandringer, fortsætter landet altså med at bygge kulfyrede kraftværker.
Forskerne fra Harvard University og Greenpeace har kortlagt de nuværende emissioner fra kulkraftværker i regionen og brugt atmosfæriske modeller til at vurdere, hvor meget af luftforureningen, der skyldes udledninger fra kul.
Fremskrivningen af den stigende luftforurening og dødstal er udregnet på baggrund af de aktuelle emissioner og planer for opførelsen af nye kulkraftværker i regionen.
Alene i Indonesien er der planer om at opføre 176 nye værker frem mod 2030. I dag har landet 147.
Ifølge en pressemeddelelse fra Greenpeace har Vietnam taget konsekvensen af de alarmerende fremskrivninger og aflyst opførelsen af 17 nye, store kulfyrede værker. Organisationen opfordrer på det kraftigste andre lande i regionen til at gøre det samme:
- Regeringerne har nu chancen for omgående at ændre deres energipolitik og redde titusindvis af deres egne borgeres liv, siger Lauri Myllyvirta, Senior Global Coal Campaigner for Greenpeace i pressemeddelelsen.
Skal knække kurven før Kina
Der har tidligere været stor fokus på forureningen fra kulkraftværker i lande som Kina og Indien, men ifølge Greenpeace er denne undersøgelse en af de første, der retter videnskabelig opmærksomhed mod kulkraft i de øst- og sydøstlige asiatiske lande.
I dag er Kina det land i verden, der brænder suverænt mest kul af, men mens Kina siden 2013, hvor landet nåede toppen af sin emmisionskurve, har været på vej i en renere retning, ser det altså ganske anderledes ud i andre dele af Asien.
Kina bruger med sine mere end 1,35 mia. indbyggere (2013) dog 40 gange så meget som kul som Indonesien, der har knap 250 mio. indbyggere (2013).
Derfor håber Greenpeace også, at lande som Indonesien formår at knække kurven i bedre tid end Kina.