På lørdag har Donald Trump været USA’s præsident i nøjagtigt 100 dage. I den tid har han ifølge kritikere nedprioriteret og undervurderet klima-problematikkerne.
Derfor planlægger klimaforkæmpere på lørdag at demonstrere i over 300 byer i hele verden. I USAs hovedstad Washington DC forventer arrangørerne, at titusinder af mennesker møder op.
Men også i København vil Folkets Klimamarch støtte op om det internationale projekt samtidig med, at arrangørerne retter en kritik mod Danmarks klimapolitik, som de kalder hyklerisk.
En politisk demonstration
Folkets klimamarch arrangeres af en håndfuld frivillige, blandt andet Jens Friis Lund, som også er talsmand for arrangementet:
- Vi er en lille gruppe bekymrede borgere, som har taget initiativet, siger han.
Jens Friis Lund er til daglig lektor ved Københavns Universitet. Han understreger, at modsat March for Science, som sidste lørdag også udspillede sig i bl.a. København, har Folkets Klimamarch en klar politisk agenda:
- Det handler om at sætte fokus på, at klimaforandringerne i høj grad går ud over de fattigste og mest udsatte i verden og at Danmark skal kæmpe for dem, der lider mest under klimaforandringerne, fortæller Jens Friis Lund.
Nordsø-aftalen er hykleri
Til demonstrationen vil arrangørerne bl.a. vise deres utilfredshed med Nordsø-aftalen, som i marts faldt på plads mellem et stort flertal i Folketinget og Mærsk.
- Det er hyklerisk, at vi som et rigt land med et stort historisk klimaansvar beder fattige lande holde tilbage med deres udvikling, som er baseret på udnyttelse af fossil energi og konvertering af skov til landbrug, samtidig med, at vi beslutter at suge mere olie op fra Nordsøen, siger Jens Friis Lund.
Og det er der tilsyneladende en gruppe danskere, der er enige i.
På Facebook har over 1000 mennesker i skrivende stund tilmeldt sig arrangementet mens knap 5000 har klikket 'interesserede i Folkets Klimamarch'.
Gymnasieelev: Det er min generation, som skal tage hånd om følgerne
Caroline Bessermann er 19 år og går i gymnasiet. Hun planlægger at være med til demonstrationen.
-Det er min generation, der skal tage hånd om følgerne. Og det bliver altså kun sværere og sværere for os, når politikerne ikke tager ansvar nok nu, forklarer hun.
Hun frygter en fremtid, hvor fællesskabet ikke længere er et bærende element i vores samfund:
- Klimaet er simpelthen alt for stort et problem at gamble med. Som man gør, når man fx hævder, at det ikke er menneskeskabt, forklarer den bekymrede gymnasieelev.
Demonstrationen starter lørdag d. 29 april kl. 13 på Christiansborg Slotsplads i København. Du kan læse mere om det på denne hjemmeside eller Facebookside.