Ildevarslende. Det må være et passende ord at sætte på en opsummering af klimaets nuværende tilstand fra Verdens Meteorologiske Organisation, WMO. Klimaet satte i 2016 nemlig adskillige negative rekorder.
Den globale temperatur er aldrig målt højere, islaget på verdenshavene har aldrig været lavere, og verdenshavene oplevede vedvarende vandstigninger og stigende havtemperaturer.
- Denne rapport bekræfter, at år 2016 var det varmeste, siden man begyndte at måle. Det er opsigtsvækkende, at den globale temperatur er steget med 1,1 grad i forhold til temperaturen før industrialiseringen. Og temperaturen er steget med 0,06 grader siden 2015, som var den hidtidige rekordholder, siger WMO's generalsekretær Petteri Taalas om den årlige meteorologiske rapport.
WMO bruger gennemsnitstemperaturen fra perioden 1961-1990 til at udregne, om den globale temperatur stiger. Og det har den gjort hvert år siden 2001 med mindst 0,4 grader.
Petteri Taalas slår også fast, at der er en klar sammenhæng mellem menneskeskabte klimaforandringer og de stadigt flere ekstreme vejrfænomener, vi oplever – især hedebølger. Og intet tyder på, at klimaretningen kommer til at ændre sig i 2017.
WMO's rapport vil blive præsenteret for FN's medlemslande og klimaeksperter i New York på verdens meteorologiske dag, torsdag den 23. marts.
Af ekstreme vejrfænomener, der fandt sted i 2016, nævner rapporten alvorlig tørke i Syd- og Østafrika og Centralamerika, hvilket betød stor mangel på mad for millioner af mennesker. Orkanen Matthew forårsagede mange dødsfald og ødelæggelser i Haiti, mens heftig regn og oversvømmelser i 2016 hærgede det østlige og sydlige Asien.
Organisationens rapport er lavet på baggrund af omfattende data fra uafhængige globale analysecentre, og WMO er gået sammen med organisationer fra FN for første gang nogensinde, fordi klimaforandringerne har store økonomiske og sociale konsekvenser for kloden og verdens befolkninger.