Festivalgæsterne skal drikke deres tis - som øl

Roskilde Festival og landmænd opsamler urin til brug som gødning til maltbyg, der skal bruge i ølproduktion.

Billedet er fra Roskilde Festival 2014, hvor tre mænd tester DTU's innovative pissior, tissemåtten PeeFence. (Foto: © Hanne Kokkegård, DR Videnskab)

På Den Internationale Rumstation ISS filtrerer og renser man alt væske - også urin - i et lukket system, så vandet kan genbruges. Det betyder i princippet, at astronauterne drikker deres egen og hinandens tis og kaffe igen og igen.

Helt sådan bliver det ikke på årets Roskilde Festival, men i princippet vil festivalgæsterne i 2017 kunne drikke deres urin, hvis de køber en særlig festivaløl.

Roskilde Festival og Landbrug & Fødevarer er gået sammen om et nyt bæredygtighedskoncept 'fra pis til pilsner' på engelsk 'beercycling'. Her opsamler man urin i særlige gylletanke og spreder det som gødning på maltbygmarker. Maltbyggen bliver siden brugt i ølproduktionen, skriver Landbrug & Fødevarer.

Rock n’ roll og bæredygtighed fletter fingre

Hvert år er der historier om problemer med urin på festivalen. Sidste år forsøgte man med et par projekter at få mandlige gæster til at tisse på særlige måtter eller i særlige rør for at undgå svineri.

I forvejen belaster festivalurinen kloaksystem og renseanlæg i Roskilde. Nu håber man, at det nye tiltag vil gavne både miljøet og blive godt modtaget af gæsterne.

- Jeg tror, de fleste kan se både det fornuftige, men også det sjove i at man er med til at lave sin egen øl i stedet for at lade sit affald gå til spilde. Alle taler om bæredygtighed, og her kan landbruget vise et ret konkret billede på den bæredygtighedstankegang, som præger erhvervet i disse år, siger kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer Leif Nielsen.

- At der også går rock n´roll i den, tror jeg kun, fremmer budskabet, siger han.

Roskilde er et testlaboratorium

Udover at det skal gavne landbruget imagemæssigt, falder det også fint i tråd med festivalens målsætning om at være stadig mere grøn, og det er et interessant bud på en ny, bæredygtig løsning.

- Det er et projekt, som peger langt ud over festivalen – og det understreger, at Roskilde Festival er et fantastisk testlaboratorium for nye bæredygtige løsninger til gavn for fremtidens samfund, siger Henrik Rasmussen.

Roskilde Festival begynder lørdag 27. juni og varer frem til lørdag den 4. juli.

I sidste uge fandt NorthSide-festivalen sted i Aarhus. Den festival fik sidste år en international pris - A Greener Festival - for sit arbejdet med at blive bæredygtig.