Festivalen NorthSide: Store events bør satse på bæredygtighed

Aarhus-festivalen satser på affaldssortering og økologi. Det går så godt, at man for første gang offentliggør en bæredygtighedsrapport til inspiration for andre.

94 procent af publikum på NorthSide forbinder festivalen med bæredygtighed. Billedet er fanget på festivalen i Ådalen i Aarhus i 2015. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Da omkring 35.000 gæster sidste sommer købte billet til Aarhus-festivalen NorthSide, blev de mødt af et ambitiøst og alternativt pantsystem på drikkevarer og tobak, mad og drikke var fortrinsvist økologisk. Og festivalgæsterne skulle sortere deres affald i seks forskellige affaldsbeholdere.

Udover gæsternes indsats sorterede de ansatte affald i 12 forskellige fraktioner. Overskudsmaden blev givet videre til udsatte mennesker i Aarhus. Og ølkander og glas samt et specielt udviklet affaldssorteringssystem, Rebox, blev genbrugt på den fynske musikfestival Tinderbox to uger senere.

Siden 2013 har NorthSide satset på økologi, affaldssortering og begrænsning af madspild. Og resultaterne er så gode, at festivalen for første gang har fremlagt en bæredygtighedsrapport.

- Vi synes, at vi er kommet rigtig langt på kort tid. Det viser, at det faktisk kan lade sig gøre at komme langt med de her ting, hvis man tager det seriøst, siger talsmand John Fogde til DR Viden.

Flere vil gerne i gang med bæredygtighed

I 2015 sorterede gæster og ansatte omkring 100 ton affald – svarende til 53 procent, 940 kilo overskudsmad blev via Fødevarebanken sendt videre til herberger i Aarhus-området, og 80 procent af mad og drikke var økologisk.

Flere andre festivaler arbejder også med affaldssortering og begrænsning af madspild, ligesom Danmarks Idrætsforbund ønsker, at flere store sportsevents satser på bæredygtighed. Og NorthSide er ikke i tvivl om, at det er vejen frem for alle store eventarrrangører at tænke bæredygtighed ind.

- Jeg tror, at mange tænker, at økologi og bæredygtighed er frygtelig dyrt og besværligt at komme i gang med. Og der er ingen tvivl om, at det kræver en masse indlæring, og vi har også selv skullet lære det, indgå partnerskaber og have sat en masse ting i søen, siger John Fogde.

- Men på ganske kort tid er vi kommet rigtig langt, og det, synes jeg, er en positiv historie, som andre kan lære af. Jeg tror, at det har en kæmpe signalværdi, at store events går ud og siger, at vi arbejder med bæredygtighed, siger han.

Samarbejde på tværs af events

NorthSide har sammen med bæredygtighedspartneren WorldPerfect udviklet det tidligere omtalte affaldssorteringssystem, Rebox, som er let at bruge for festivalgæsterne.

Samarbejdet med Tinderbox på Fyn er meget logisk, fordi festivalerne er ejet af det samme selskab. Men målet med Rebox er, at det skal ud og leve i stedet for at stå og samle støv i en lagerhal det meste af året.

- Jeg tror, at events imellem kan genanvende nogle af de ting, som andre har udviklet. Og vi vil gerne samarbejde på tværs, så andre kan komme med, siger John Fogde.

Ambitionerne vokser år og for år

NorthSide fik sidste år en international festivalpris for arbejdet med bæredygtighed, og ambitionerne vokser fortsat i samarbejde med festivalens partnere.

- Målet for NS16 bliver minimum 90 procent økologi i alle madboder, og vi fortsætter vores arbejde med økologiske drikkevarer. Dermed kommer vi til sommer meget tæt på vores mål om at blive en 100 procent økologisk festival, siger John Fogde.

Derudover går NorthSide efter at sortere og genanvende 60 procent af alt affald på festivalen.

Bæredygtighed på NorthSide

  • Affaldssorteringen på NorthSide omfatter 12 fraktioner: Småt brændbart, mad- og papiraffald, appelsinskræller, pap og papir, jern og metal, glas, træ (ubehandlet), plast (ølkrus, ødelagde ølkander, shotsrør, film/wrap), fritureolie, kaffegrums.

  • NorthSides omfattende pantsystem indeholder: plastikkrus, vandflasker, shotsrør, kander og låg, vinglas, champagneglas, romglas, glasflaske, papbærehank, papkrus, øl- og aluminiumsdåser, regnslag, cigaretpakker, krus fyldt med cigaretskod, plastpose fyldt med affald (200 stykker udleveret pr. dag).

  • Der er ansat Trash Talkers, der går rundt på pladsen og hjælper gæsterne med affaldssortering.

  • Glas og ølkander bliver vasket af og sendt til Tinderbox på Fyn sammen med affaldssorteringssystemet Rebox.

  • NorthSide opfordrer gæsterne til at tage cyklen, gå, eller bruge offentlig transport eller delebiler, når de tager på festivalen.

  • En rundspørge, som NorthSide selv har lavet blandt gæsterne, viser, at 94 procent af gæsterne forbinder festivalen med bæredygtighed.

  • Kilde: NS15 Bæredygtighedsrapport