Senest i år 2023 er det slut med at fyre med kul på Dongs kraftværker, fortæller selskabet i dag - samme dag som årsregnskabet kommer.
Med beslutningen går Dong over til udelukkende at fyre med bæredygtig biomasse - træpiller og flis - på selskabets kraftværker.
- Vi synes, at det er en stor dag for Dong Energy. Kul er noget af det mest CO2-forurenende brændsel, vi kender. Og fra Dong Energys side ønsker vi at gå forrest i den grønne omstilling. Derfor mener vi, at tiden er kommet til, at vi dropper kul, siger vicedirektør Thomas Dalsgaard til DR.
DI Energi: Dong sender et stærkt signal
Hos DI Energi mener man, at Danmark er hastigt på vej mod at gøre den danske energisektor klimaneutral.
- Dongs stop for brug af kul er et stærkt signal at sende til resten af verden. Det vil skære tre millioner tons af energisektorens CO2-udledning og betyde, at prognoserne for energisektorens udledninger skal laves om, siger branchedirektør Troels Ranis.
Brancheorganisationen mener, at Dong får betydning for et kommende energiforlig.
- Med beslutningen om et kulstop i 2023 overhaler Dong politikerne i Folketinget. Udviklingen går stærkere, end nogen forestillede sig, da energiforliget blev indgået for fem år siden. Dong sætter med sin beslutning en helt ny dagsorden, inden forhandlingerne om et kommende energiforlig, siger Troels Ranis.
- I 2023 vil der kun være få kraftværker, som bruger kul. Dongs beslutning om et kulstop viser, at det kan lade sig gøre på kort sigt at skabe en energisektor, der kører næsten udelukkende på vedvarende energi, siger han i en mail til DR.
Forhandler med Esbjerg og Kalundborg
Dong Energy har ni kraftværker i Danmark, der fra 2023 skal være gået over til at fyre med biomasse.
Aftalen er dog ikke på plads for Asnæsværket i Kalundborg og Esbjergværket. Men her forhandler Dong med varmekunderne i de to byer om også at omstille deres kraftværker fra kul til biomasse, fortæller Thomas Dalgaard.
På Dongs nye hjemmeside Gør Danmark Grønnere skriver selskabet, at biomassen skal komme fra resttræ, træpiller og flis fra store skovområder, hvor der hele tiden bliver genplantet træer, der igen kan optage den CO2, der udledes, når biomassen bliver brugt til energiproduktion. Dermed bliver biomassen klimavenlig. Desuden kommer træet fra certificeret og bæredygtigt skovbrug.
Greenpeace: Biomasse skal også udfases
Miljøorganisationen Greenpeace mener dog, at biomasse kun bør anvendes til at erstatte kul på kraftværkerne på kort sigt.
- Biomasse er ikke et CO2-neutralt brændsel, og derfor bør det kun anvendes til at erstatte kul i en overgangsfase på de centrale kraftvarmeværker i den kortest mulige periode, siger klima- og miljømedarbejder Tarjei Haaland.
- Det påhviler nu Dong at dokumentere, at den biomasse, de vil bruge, er bæredygtigt produceret, og hvor stor den lovede “reelle markante CO2-reduktion” faktisk er, siger han.
Greenpeace mener, at Dong i stedet skal tage føringen på udvikling og implementering af varmepumper og geotermi, så biomassen bliver erstattet af grøn varmeproduktion.
Politikerne bør følge trop
Greenpeace er dog samtidig også tilfreds med Dongs skridt her og nu, og miljøorganisationen opfordrer politikerne til at følge trop.
- Et politisk flertal bør nu følge op og beslutte en fuld og endelig udfasning af kul i Danmark, så også de to andre kraftvarmeværker, der ikke ejes af DONG, får en slutdato for kulforbruget, siger Tarjei Haaland.
For i 2023 vil der ifølge planen kun være to kulfyrede kraftværker tilbage i Danmark, nemlig i Aalborg og Odense, hvor de kommunale forsyningsselskaber står som ejere.
Stadig aktiver i Nordsøen
Ifølge økonomi-korrespondent i DR Nyheder Casper Schröder mangler Dong også en vigtig ting for at kunne kalde sig for et grønt selskab:
- Dong ejer store aktiviteter inden for olie- og gasudvindingen i Nordsøen. Dem vil Dong egentlig gerne skille sig af med, men man har svært ved at finde en køber til dem. Men for at blive et rent grønt energiselskab skal man også tage det skridt.
Dong har ifølge selskabets pressemeddelelse sænket sit kulforbrug med 73 procent siden 2006.
Opdateret med citat fra DI Energi og Greenpeace.