Varmt vand fra undergrunden kan være med til at levere energi til danske husstande i fremtiden.
Det er forhåbningen fra klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V), der er vil undersøge mulighederne for at benytte mere såkaldt geotermisk energi i fremtiden:
- Hvis der er mulighed for at trække varme op fra undergrunden og bruge til energi, så skal vi gøre det, siger han.
Ifølge forskere fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser i Danmark og Grønland, er prognoserne gode. De vurderer, at 75 grader varmt vand kan pumpes op fra undergrunden og varme huse op helt co2-neutralt i over halvdelen af landet.
- Allerede nu er vi ikke langt fra, der kan tages en beslutning om at oprette store geotermiske anlæg i Aalborg og København, siger Lars Henrik Nielsen, afdelingsleder i GEUS.
Opbakning blandt røde partier
Der bliver sat fokus på geotermisk energi under en høring på Christiansborg i dag, og her er opbakning fra flere partier. SF vil blandt andet kræve, at geotermisk energi bliver prioriteret i et kommende energiforlig:
- Ligesom vi har bølgeenergi, og vi har solenergi, så skal geotermisk energi spille en langt større rolle i vores energiforsyning, siger partiets formand, Pia Olsen Dyhr.
Socialdemokratiets energi- og klimaordfører, Jens Joel, ser gerne et samspil mellem flere co2-neutrale energikilder, og han understreger, at geotermisk energi skal tænkes ind i den fremadrettede energipolitik:
- Den varme vi har i jorden, kan vi lige så godt udnytte. Det er en god og effektiv energiform.
Og geotermisk energi kommer til at spille en stor rolle i at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer frem mod 2050, vurderer Lars Henrik Nielsen fra GEUS.
- Vi kan jo få strøm fra sol og vind, men vi kommer til at mangle varme, i det øjeblik vi udfaser de fossile brændstoffer. Der kan geotermisk energi gå ind og erstatte en hel del af den varme.