Der er 77 dage til OL begynder i Rio de Janeiro i Brasilien. Landet er politisk ude i et stormvejr, hvor præsidenten i sidste uge blev afsat i 180 dage, mens en rigsretssag undersøger, om hun har medvirket til korruption.
Udover bekymringer om, hvorvidt OL-værten bliver klar til OL med anlæg og transportfaciliteter, kommer så bekymringer om zikavirus for befolkningen selv og de tusindvis af mennesker, der rejser til Rio for at deltage i eller følge OL.
Nu har OL-værten forsikret, at man gør alt, hvad man kan for at beskytte deltagerne mod zikavirus, skriver Insidethegames.biz.
Sprøjter OL-byen og OL-idrætsanlæggene
Myndighederne sprøjter alle OL-arenaerne og hele OL-byen, hvor atleterne bor, med myggebekæmpelsesmiddel. Man sørger også for, at klimaanlæg døgnet rundt holder temperaturen så langt nede, så man kan holde vinduer og døre lukket, og myg ikke flyver ind.
Brasilien ligger på den sydlige halvkugle, og derfor er der vinter i Rio under OL. Den lavere temperatur er samtidig med til at begrænse problemet.
Ifølge det brasilianske sundhedsministerium har der de seneste 20 år ikke været udbrud om vinteren af de sygdomme som forårsages af den myg, der overfører zika.
Team Danmark tager almindelige forholdsregler
I Team Danmark, der har ansvar for de danske atleter, er man også tryg ved at sende 120 atleter og deres følge til OL.
- Risikoen er ikke så stor i august, så vi har valgt ikke at være så bekymrede, men garderer os med de almindelige forholdsregler, som atleterne er vant til, fx når de rejser i områder med malaria, siger Team Danmarks cheflæge Thøger Persson Krogh.
Det vil sige, at man råder atleterne til at dække kroppen til, når det er muligt, sover med myggenet over sengen, for vinduet og ved airconditionsanlægget, og så skal man bruge myggespray på de bare steder på kroppen og uden på tøjet.
Afventer officiel melding fra OL-værten
Team Danmark har tidligere i år sendt en foreløbig redegørelse ud til atleterne om zikavirussen. Og der har indtil nu stort set ikke været nogle henvendelser fra de danske atleter selv.
OL begynder i Rio den 5. august, og når datoen nærmer sig, sender Team Danmarks cheflæge en opdatering ud til atleterne, så de kender status for zikavirussen, får gode råd til, hvordan de bedst beskytter sig og får at vide, hvad de skal være opmærksom på, når de kommer hjem fra Rio.
- Vi er stadig lidt afventende over for, hvad der kommer til at ske i de kommende måneder. Vi afventer meldinger fra OL-værterne og fra WHO om, hvorvidt man vil opjustere eller nedjustere bekymringerne, som hænger i luften, siger Thøger Persson Krogh.
- Man skal jo ikke bilde sig ind, at der ikke vil være en zikamyg i Rio. Det vil være forkert, men overordnet set må man sige, at risikoen er lille, hvis man beskytter sig, siger han.
Virusinfektionen zika
Selve zikavirusinfektionen kan give feber i nogle dage, der kan komme udslæt, muskel- og ledsmerter, hovedpine og øjenbetændelse.
Der er ingen kur eller vaccine mod sygdommen endnu, men forskere verden over – herunder også det danske biotekfirma Bavarian Nordic – arbejder på at udvikle en vaccine. De amerikanske sundhedsmyndigheder håber, at de til efteråret måske kan præsentere første bud på en vaccine.
Især er sundhedsmyndighederne bekymrede for kvinder i den fødedygtige alder, fordi man ved, at zikavirus kan give fostre mikrocefali, som medfører, at børnene fødes med hjerneskader og for små hoveder, hvis moderen bliver smittet under graviditeten.
Myggevåben: Australske kondomer
Der har været eksempler på, at smitte er overført seksuelt mellem to mennesker.
Australien udruster derfor deres atleter med zikavirussikrede kondomer under OL i Rio i Brasilien, så atleterne ikke risikerer at blive smittet med zikavirus gennem sex med andre - og den anden vej rundt heller ikke selv smitter nogen.
Sydkorea har imprægneret atleternes officielle dragter til åbningsceremonien med stoffer, der er myggeafvisende.
48 lande ramt af zika
Ifølge WHO’s opgørelse har 48 lande zikavirus
39 lande – de fleste i Sydamerika, otte lande i Oceanien og et enkelt land i Afrika. Se oversigten på USA’s sundhedsmyndigheders hjemmeside:
Flere lande i Sydamerika har sprøjtet mod den myggeart, der er værst til at overføre zikavirus gulfebermyggen Aedes aegypti.
WHO fastslog tidligere på ugen, at i hvert fald Sydeuropa til sommer må regne med, at zikavirusset dukker op og kan spredes via to myg: Aedes aegypti (direkte smittekilde) og tigermyggen Aedes albopictus, der er en mulig smittebærer. Man ved, at albopictus kan sprede infektionen, men man er ikke sikker på, om den er lige så god til det som aegypti.
Myggen er en pistol uden ammunition
René Bødker er epidemiolog på Sektion for Epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet, der siden 2011 systematisk har holdt øje med, om der kommer myg til Danmark, der potentielt kan smitte mennesker og dyr med alvorlige sygdomme.
- Der er meget fokus på zikavirussen, når man tager i betragtning, hvad man ellers kan rage til sig i Sydamerika. Men det er selvfølgelig et reelt problem for gravide kvinder, og virussen breder sig med lynets hast, siger han.
- Man skal huske, at myggen i sig selv svarer til en pistol uden ammunition, men hvis den stikker mennesker, der er smittet med denguefeber, gul feber eller zikavirus er den selv efter en uge klar til at smitte andre mennesker, siger René Bødker.
I forvejen advarer Statens Serum Institut også mod dengue feber, gul feber og malaria i Brasilien.
Myggen og virus overlever i Brasiliens vinter
Brasiliens myndigheder har lovet Den Olympiske Komité og WHO, at man vil gøre alt for, at der ikke er fare på færde, når OL finder sted.
Selv om vinteren i sig selv vil begrænse problemet, gør årstiden ikke zikamyggen uarbejdsdygtig.
Myggene har en temperatur, de foretrækker, og hvor de er mest aktive. De dør dog ikke ved lave temperaturer, men larverne udvikler sig ikke særligt hurtigt, så man vil sikkert se, at der bliver færre myg, siger René Bødker.
- Derimod vil virus stadig kunne vokse i myggen, for det kræver temperaturer over 13-15 grader og bedst over 20 grader, siger han.
Advarer Rios befolkning mod zika
Rundt i Rios gadebillede finder man plakater, der advarer indbyggerne mod zikavirus. Et af problemerne er åbent og stillestående vand, som myggene lægger æg i, og hvor myggelarverne klækker fra.
Det er almindeligt, at indbyggerne fx i de 763 favelaer – slumbyer – i og omkring Rio har vandbeholdere stående på tagene. Myndighederne har sagt, at der skal lægges låg på, men det glemmer folk, eller lågene ryger af, og så kan myggene potentielt holder æggefest i vandet.
Så myndighederne vil sørge for, at der ikke står åbent vand i tønder og tagrender under OL, og især i nærheden af atleterne, ligesom de som tidligere nævnt sørger for at sprøjte mod myg i OL-byen og på OL-arenaerne.
Det er værre for befolkningen end atleterne
René Bødker pointerer dog over for DR Viden, at han er meget mere bekymret for befolkningen i de zikaramte lande end for atleterne.
Og der han og cheflæge Thøger Persson Krogh fra Team Danmark på linje med hinanden.
- Det er også min tanke. Jeg kan godt forstå, hvis der er atleter, der tænker over det. Men jeg synes også, at vi skal sætte det i perspektiv. Vi er der i tre uger, og så tager vi tilbage til sikrede områder, mens Brasiliens befolkning og folk i mange andre lande må leve med faren dagligt, siger Thøger Persson Krogh.
- Vi er selvfølgelig klar over, at atleterne godt kan tage noget med hjem og få problemer den vej rundt, men så er vi klar til at tage hånd om det, siger han.