Dansk OL-lejr: Andre tropesygdomme er værre end zika-virus

DIF ser ikke zika-virus som en trussel. Badmintonspilleren Jan Ø. Jørgensen blev alvorligt syg efter en virus i Indonesien.

Jan Ø. Jørgensen prøvede det, der formentlig er noget værre end en zika-virus, under VM i Indonesien. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

I den danske OL-lejr tager man det helt roligt trods den verdensomspændende frygt for den såkaldte zika-virus.

Antallet af smittede er eksploderet i Rio de Janeiro i Brasilien, hvor tusindvis af atleter samles til OL i august. Gravide frarådes at rejse dertil, og nogen taler endda om, at OL burde aflyses.

I Danmark tager man dog det hele med sindsro og frygter ikke, at virussen udgør en større trussel.

- Vi er vant til at hjælpe atleter og trænere, der konkurrerer i troperne, hvor der er altid er mange udfordringer, når vi skal undgå sygdomme, siger Morten Storgaard, der er læge i Team Danmark og for OL-holdet.

- Zika-virussen er en mindre risiko for atleterne end mange andre tropesygdomme, og med de forholdsregler, vi tager, forventer jeg ikke, at vi får udfordringer med zika-virus under OL, siger Morten Storgaard.

Syge badmintonspillere i Indonesien

En af de atleter, som håber at blive udtaget til OL, er badmintonspilleren Jan Ø. Jørgensen. Han har personligt oplevet det, der er værre end konsekvenserne af en zika-virus. Under VM i Indonesien i august blev han alvorligt syg og indlagt med en mavevirus.

- Jeg lå ned i tre uger og kunne ikke noget og har døjet med det det sidste halve år, fortæller Jan Ø. Jørgensen.

Fire andre badmintonspillere blev lagt ned af sygdom ved samme lejlighed.

Jan Ø. Jørgensen siger, at zika-virus ikke er noget, der bliver talt om blandt spillerne.

- Nej, overhovedet ikke. Der er lang tid til, og vi er ikke kvalificeret endnu, så tankerne er slet ikke der. Men selvfølgelig skal man være opmærksom på det derovre, siger Jan Ø. Jørgensen.

Der er ingen vaccine

Zika-virus er primært risikabelt for gravide, mens andre kan blive ramt af influenza-lignende symptomer, hvis de bliver stukket af en myg, der bærer virus.

Der er ingen vaccine mod zika-virus. Derfor gælder det om at forebygge med myggebalsam og myggenet.

- Vi anbefaler alle atleter at bruge myggebalsam, og at de er særligt opmærksomme om morgenen og lige før solnedgang, når myggene er aktive, siger Morten Storgaard.

Morten Storgaard rejser sammen med resten af OL-staben til Rio i marts, hvor de skal kigge nærmere på faciliteterne. Her vil han danne sig et mere klart billede af, om der er noget, de skal være særligt opmærksomme på. Desuden vil problematikken blive drøftet med Rio's organisationskomité.

Baggrund om Zika-virus:

  • Zika-virus er én ud af fire virus, der kan give Dengue-feber. Det er den mildeste af de fire virus, og oftest er konsekvensen lette influenzalignende symptomer. Den mistænkes dog i øjeblikket for at kunne give fostre hjerneskader, hvis gravide inficeres under graviditeten. Dette er dog ikke videnskabeligt dokumenteret.

  • Zika virus spredes ikke mellem mennesker, men er båret via en speciel myg. Myggene stikker primært lige efter solopgang og lige inden solnedgang.

  • I Rio er udbredelsen af myg størst i regnperioden – dvs. oftest fra januar til marts. OL afholdes i august 2016, den tørreste periode på året.

  • Kilde: Team Danmark.